Nyitókép forrása: SITA/Ivan Kopčáni

 

Rossz idők járnak az autóiparra, és most már Szlovákiában is egyre jobban érezni az infláció, az ellátási láncok, de főleg az energiaválság okozta hatásokat. A Hospodárske Noviny keddi közlése szerint a 3500 embert foglalkoztató nagyszombati Stellantis üzem tömeges elbocsátásokra készül.

 

Tavaly komolyan rezgett a léc a vállalat alatt, azzal kellett számolni, hogy elveszti két legfontosabb modelljének gyártási jogát. Végül mégis pozitív hírek érkeztek, a cégvezetés egy 200 millió eurós tőkeinjekciót jelentett be, és egy új projektet, aminek következtében a termelés átalakítására is szükség van.

 

Az „átalakítással” azonban kellemetlen intézkedések is kilátásban kerültek: a hétvégi műszakok törlése másfél évre előre, és terítékre került a heti négyszer 12 órás műszak bevezetése is, de ebben a szakszervezetekkel nem sikerült megállapodni. Most a szakszervezetektől érkező információk szerint tömeges elbocsátás fenyeget, először „önkéntes” alapon, később azonban direkt leépítések várhatók.

 

 hirdetes_810x300  

A HN forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a gyár április elején tervezi a leépítések első hullámát, és nagyjából 500 munkahelyet szüntetnek meg. A gyár vezetése ezeket a híreket elutasítja, munkaerőtoborzást emleget, de közben állítólag a munkaügyi hivatalokban is már bejelentették a tömeges elbocsátások tervét.

 

A HN úgy sejti, hogy a dolog hátterében a termelés átállítása áll, amelynek keretében leállítják Nagyszombatban az eddig ott gyártott elektromos Peugeot 208-as termelését, ami egyébként a nagyszombati üzem legsikeresebb és rendkívül jól teljesítő modellje. Hova kerül? Észak-Afrikába, Marokkóba. Azt már régóta rebesgetik, hogy Közép-Európa autógyártása számára az új versenytárs Afrika lesz, ez a döntés nyilvánvalóan újabb jel arra, hogy az ágazat totális átalakulás előtt áll.

 

Hogy pontosan mi jön a 208-as elektromos autó helyett, nem tudni, a 180 millió eurós bővítés (amelyhez az állam 15 millióval járul hozzá) 352 ezerről 405 ezerre növeli a kétéves időszak alatt legyártott autók számát. A változás azonban minden jel szerint fájdalmas lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!