Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Nem mintha nem volna elég baja a szlovák iparnak a szankciók hatásaival, Brüsszel mintha szándékosan öntené az olajat a tűzre. A Hospodárske Noviny közlése szerint az elmúlt hónapokban a kibocsátási kvóták tonnánkénti ára 100 euróra drágult, és az Unió zöld intézkedéseinek hála az energiaválság (átmeneti) enyhülése ellenére sem lélegezhetnek fel a vállalatok.

 

Az ipari érdekszövetségek társulása azonban úgy értékeli az eseményeket, hogy Szlovákiából el fognak költözni az energiaigényes iparágak. És ennek nem csak az energiaválság az oka. Az EU-ban egységes ára van a károsanyag-kibocsátási kvótáknak, de az állami kompenzáció minden tagállam saját hatásköre. Miközben a kompenzáció mértéke uniós átlagban 24 százalékos, Szlovákiában 0,5 százalékos.

 

A dolog más okból is rendkívül ellentmondásos. Az emissziós kvóták tonnánkénti árának emelkedését épp az energiaárak, elsősorban a földgáz árának viszonylagos csökkenése idézte elő. Ez ugyanis az ipari termelés felpörgését vetíti előre, vagyis a vártnál nagyobb lesz az igény az emissziós kvótákra, ami felnyomja árukat.

 

 hirdetes_400x285  

Más perspektívából nézve: az emissziós kvóták jelenleg akadályozzák az ipart abban, hogy lehetőség esetén az energiaválság előtti szintre erősödjön vissza.

 

Egyes előrejelzések szerint a kvóták ára az év előrehaladtával csak drágulni fog, és nem kizárt a 150 euró/tonnás ár sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!