Nyitókép: Unsplash

 

Michal Kotian, a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) elnöke szerint a számlák és a gyógyszerek kifizetése után a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasoknak körülbelül napi 50 centjük marad. Körülbelül 487 000 ember él szegénységi küszöb alatti nyugdíjból. Olyan nyugdíjasokról van szó, akiknek 423 eurónál alacsonyabb a nyugdíjuk.

 

„Átszámoltuk, hogy egy ilyen nyugdíjasnak mennyi pénz jut egy napra. Ha kifizeti például a gyógyszereket, fűtést, lakást, vízt, villanyt, akkor nagyjából 50 centje marad naponta”

 

– mondta Kotian.

 

 „Egyrészt 11,8 százalékkal emelték az összes nyugdíjat, azaz az öregségi, rokkantsági és özvegyi nyugdíjat, másrészt a nyugdíjinfláció év végén elérte a 17 százalékot. Továbbra is 366 000 öregségi nyugdíjat fizettek ki a szegénységi küszöb alatt, ez minden harmadik az 1,1 millió nyugdíjasból”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Martin Halás, a Társadalomgazdasági Kockázatok és Alternatívák Intézetének  munkatársa.

 

 „A súlyosan fogyatékosoknál ez több mint 85 százalék, ami azt jelenti, hogy 210 ezer rokkantnyugdíj folyósítása a szegénységi küszöb alatt történik. Ezenkívül több mint 70 ezren vannak azok, akik nem teljesítették a jogosultsági feltételeket, de idősek, vagyis 62 év felettiek, mégse kapnak öregségi nyugdíjat“

 

– tette hozzá Halás. Az érintettek száma meghaladja a 600 ezret – vonta le a következtetést Halás a kért rendkívüli valorizáció elhalasztására és el nem fogadására, illetve a minimálnyugdíjak befagyasztására reagálva.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!