Nyitókép: pxhere.com

 

Több száz rokkantnyugdíjas besorolása változhat meg júliustól. Egy törvénymódosítás után a Szociális Biztosító teljes rokkantnyugdíjat állapíthat meg azoknak, akik mostanáig csak részleges rokkantnyugdíjat kaptak.

 

A kormány jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását. Ebben már olyan, a munkavállalást befolyásoló betegségekkel is számolnak, amelyek eddig nem képezték rokkantnyugdíjasság tárgyát. Egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy néhány beteg esetében növeljék a rokkantság mértékét a jelenlegiről.

 

Szlovákiában az a személy jogosult rokkantnyugdíjra, akinek a munkavégzési képessége több mint 40 százalékkal csökkent. Az ilyen személy csak ún. részleges rokkantnyugdíjat kap. A teljes rokkantnyugdíjra csak akkor lesz jogosult, ha rokkantsága meghaladja a 70 százalékot.

 

 hirdetes_810x300  

„Előző év december 31-hez több mint 143 ezer 70 százalék alatti rokkantnyugdíjast tartottunk számon és 81 ezer 70 százaléknál magasabb rokkantságú személyt”

 

közölte az RTVS műsorában Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

A részleges rokkantnyugdíj átlagos nagysága tavaly 231,4 euró volt, miközben a teljes rokkantnyugdíj összege 419,12 euró. A rokkantság mértéke az egyén betegségétől függ.

 

„Ebben a törvényben a függeléket kell megváltoztatni, amely alapján a diagnózisok felállításra kerülnek, és amely alapján az emberek kérvényezhetik a rokkantnyugdíjat”

 

mutatott rá Milan Krajniak (Sme rodina) megbízott munka-, család- és szociális ügyi miniszter.

 

A törvényjavaslat azzal számol, hogy bizonyos betegségek esetében a rokkantság növekszik. Ezenkívül új megbetegedések is felkerülnek a listára.

 

Néhány nyugdíjas a „70%-ig” kategóriából átkerül a „70% feletti” kategóriába, így a részleges helyett teljes rokkantnyugdíjat kapnak majd.

 

Így több mint 16 ezer fő kaphat magasabb rokkantsági nyugdíjat. Ezzel átlagosan 183 euróval több rokkantnyugdíjat fizet majd ki számukra a Szociális Biztosító. Ha a változás már július 1-jétől életbe lépne, mint ahogy azt a munkaügyi minisztérium tervezi, idén nagyjából 5 és fél millió eurójába kerülne a Szociális Biztosítónak a többletkifizetés.

 

A rokkantnyugdíjakat érintő változások egyelőre nem véglegesek, ugyanis a vonatkozó törvényjavaslatot még jóvá kell hagynia a parlamentnek is.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.