Nyitókép: pxhere.com

 

Minden 12. munkaképes korban lévő szlovákiai kap rokkantsági nyugdíjat. Az esetek 97 százalékában valamilyen betegség miatt jogosultak rá. A rokkantsági nyugdíj összege évről évre csökken az átlagkeresethez képest.

 

Zuzana Bányi, a Swiss Life Select Slovensko marketingspecialistája szerint múlt év végéhez 224 143 rokkantnyugdíjas volt az országban, 8,1 százaléknyi munkaképes, tehát produktív életkorú, ami azt jelenti, hogy 12-ből egy vagy részlegesen, vagy teljes mértékben rokkantnyugdíjas. Összehasonlításképp Csehországban ez a szám 1 a 16-ból.

 

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy őket nem érinti a rokkantság, mivel annak oka főleg komoly baleset. A balesetek miatti rokkantság viszont csak az esetek 3 százalékát érinti. A fennmaradó 97 százalékban betegség okozza a „leszázalékolást” – például mozgásszervi megbetegedés, tumorok vagy lelki betegségek.

 

 hirdetes_300x300  

A részleges rokkantsági nyugdíj összege 231 euró Szlovákiában, a teljesé pedig átlagban 419 euró. A rokkantsági nyugdíjra bizonyos számú ledolgozott év után lehet jogosult a beteg.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!