Nyitókép forrása: pexels

 

Egyre több céget érint negatívan az infláció és az energiaválság. A működési költségek drámai emelkedése miatt több vállalat tömeges elbocsátásokra készül, vagy burkolt leépítésekbe kezd – például nem hosszabbítja meg a külön megállapodásra dolgozók („na dohodu”) vagy az adott határidőre szóló szerződés alapján dolgozók munkaviszonyát.

 

Az elmúlt időszakban Szlovákia elvesztett két nagy hagyományokra visszatekintő vállalatot is. A trencséni Accord távozásával 350 álláshely szűnt meg. A Dr. Oetker belaházi (Boleraz) telephelye szűnik meg 75 munkahellyel együtt – a cég egyébként a jobb körülmények és a már meglévő telephelyi infrastruktúra miatt Magyarországra költözik át.

 

A szlovák sajtóban megjelent információk szerint tömeges elbocsátásokra készülnek a nagyszombati Stellantis autógyárban is (500 megszűnő munkahelyet emlegetnek). Korábban már beadta a kulcsot a Slovalco alumíniumgyár (1400 munkahely), amely az energiaválságba roppant bele. Ez utóbbinál érdemes kiemelni, hogy a csapád kettős: nem csak a munkahelyek miatt, de egy kulcsfontosságú láncszem volt a gazdaságban.

 

Mindennek ellenére egyelőre nem úgy fest, hogy nőne a munkanélküliség. Az elmúlt hónapokban lassú ereszkedés volt tapasztalható a nyilvántartott munkanélküliek számában. Fontos azonban kiemelni, hogy változtattak a módszertanon, és januártól teljesen más lesz a szemmérték az adatoknál. Az országos munkanélküliség 6 százalék helyett 4,4 százalék körüli lett, a legsúlyosabb állástalansággal küzdő Rimaszombati járásban pedig a korábbi 19-20 százalék helyett 13-14 százalék látszik majd. Nagyon nehéz lesz összehasonlítani a tavalyi vagy annál is korábbi adatokat az ideivel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!