Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alastair Grant

 

Tovább vágtat az infláció Szlovákiában, a januári 15 százalék helyett már 15,4 százalékos évközi (2022 februárja összevetve 2023 februárjával) tempóban értéktelenedik el a pénzünk. Januárról februárra 1,1 százalékkal gyorsult a drágulás üteme.

 

Az infláció legnagyobb hajtóereje jelenleg az élelmiszerek drágulása, tavaly februárhoz képest 28,6 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai, a legnagyobb mértékben a sajtok, a tej, a tojás ára nőtt (37,1 százalék), a kenyér és hús 30 százalékkal drágult.

 

A második legnagyobb felhajtóerő a lakhatási költségek emelkedése volt. A lakhatás és rezsikiadások tavaly februárhoz képest 14,3 százalékkal nőttek. Mivel tavaly ilyenkor már nagyban tombolt az energiaválság, az áremelkedés lassult, de nem állt meg, és továbbra is kétszámjegyű tartományban maradt. Fontos körülmény, hogy a háztartások számára épp a lakhatási- és élelmiszerköltségek jelenti a legnagyobb kiadást.

 

 hirdetes_400x285  

A legalább egy dolgozó személlyel rendelkező háztartások számára az éves infláció 15,2 százalékos volt, a nyugdíjasok esetében (a kisebb rendelkezésre álló jövedelem és nagyobb élelmiszer- és energihányad miatt) 16,2 szézalékos volt a drágulás üteme.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!