Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Először áramlik azeri könnyű kőolajkeverék a pozsonyi Slovnaft finomítóba. A fekete arany e típusa az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőről származik. Ez a szállítmány is azt a célt szolgálja, hogy növelje a nem Oroszországból származó kőolajtípusok arányát a termelésben. A váltásra az oroszellenes olajembargós szankciók miatt van szükség.

 

„Ez történelmi mérföldkő, tekintve, hogy egy olyan típusú kőolajról van szó, amellyel teljesen újak a tapasztalataink”

 

fogalmazott az első azeri, tengeren érkező kőolajszállítmány kapcsán a Slovnaft ügyvezető igazgatója, Marek Senkovič. A tanker a horvátországi Omisaljban dokkolt.

 

Senkovič hozzátette, hogy a nem orosz kőolajszállítmányok segítik kideríteni, melyik a legelőnyösebb kőolajkeverék a finomító technológiájára számára, hogy folyamatos és hatékony maradhasson a termelés. Az Omisaljba érkező 90 ezer tonna azeri kőolaj az Adria-kőolajvezetéken keresztül érkezik Pozsonyba.

 hirdetes_810x300  

 

A Slovnaft ellátását nem csak azeri forrásokból fogják ellátni. Tankereken közel-keleti kőolaj is érkezik az Adria-csővezetéken keresztül. A Slovnaft technológiája alapvetően az orosz urali nehézkőolajra van kialakítva, az átállás komoly beruházásokat igényel, a költségeket korábban 200 millió euróra becsülték. Az oroszellenes olajembargó értelmében orosz kőolajból előállított üzemanyagokat nem lehet külföldre exportálni. A szlovák kormány tavaly erre elmulasztott kivételt kérni, így idén ősszel már Csehországba sem lehet szállítani orosz nyersanyagalapú kőolajszármazékokat. Ez azért probléma, mert a Slovnaft termelésének kétharmada exportra megy, ha az exportlehetőséget elveszti, a finomító egyharmados teljesítménye technológiai okokból nem tudna működni. A dolog pikantériája, hogy az atlantista kormány gazdasági minisztere, Karel Hirman azt azért el tudta intézni, hogy a fizetésképtelen Ukrajna kaphasson a Slovnaft orosz kőolajból készült üzemanyagából…

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!