Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Hat uniós tagállam nemrég támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz, hogy kompenzációt kérjen saját agrárgazdasága számára, amelyben súlyos károkat okozott a piacon megjelenő olcsó és kétes minőségű ukrán gabona – amelyet egyébként a mainstream sajtó szerint a szegény afrikai országokba exportáltak… Ahogy a történelemben annyiszor, Szlovákia megint azt kapta jutalmul, mint a magyarok büntetésül.

 

A Bizottság ugyanis csak három országnak ítélt meg kompenzációt: Lengyelországnak, Romániának és Bulgáriának. Így Szlovákia, Magyarország és Csehország hoppon maradtak. A Bizottság vitatta, hogy az Ukrajnából beáramló gabona árletörő hatással lenne, ennek ellenére a paci árak önmagukért beszélnek. A VG.hu közlése szerint míg Rotterdamban a tonnánkénti ár 300 euró körüli, Magyarországon 217 euró.

 

Az ügy érdekessége, hogy a Bizottság döntésével a Brüsszelben székelő Copa-Cogeca sem értett egyet, amely az európai gazdák legerősebb érdekvédelmi szervezete. A Copa-Cogeca úgy reagált a Bizottság ítéletére, hogy a döntés „megdöbbentő, igazságtalan, aránytalan, túl késő és túl kevés”.

 

Magyarul, a három kedvezményezett országnak nyújtott 53 milliárdos támogatási keret nemcsak igazságtalan, de még elégtelen is a károk fedezésére. Ráadásul a tényleges kifizetéssel szeptemberig várni kell.

 

Nagy István magyar agrárminiszter jelezte, hogy az ukrán gabona annak következtében áramlik be a közép-európai piacra, hogy az EU 27 tagállama úgynevezett zöldfolyósón keresztül segíti az ukrán gabona exportját. A cél eredetileg az volt, hogy elérhetővé tegyék a terményeket a harmadik országok számára, akiknek ellátása a háború miatt problémássá vált. A szolidaritás árát viszont az Ukrajnával határos országok gazdái fizetik meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!