Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

Szlovákiában elegendő mennyiségű földgáz van a tározókban, ami jó alapot jelent a következő fűtési szezonra. Jelenleg a tározóink öt százalékkal jobban meg vannak töltve az Európai Unió átlagánál. Ezt Karel Hirman ideiglenesen kinevezett gazdasági miniszter és Miroslav Kulla, a Szlovák Gázművek (SPP) vezérigazgatója jelentette be keddi közös sajtótájékoztatóján.

 

„Már ma biztosan kijelenthetjük, hogy a következő fűtési szezonra nagyon tisztességes, elegendő gázkészlettel rendelkezünk”

 

– jelentette ki Hirman. Hozzátette, Szlovákia biztosította a gázt az SPP-nek, mint piacunk fő és kulcsfontosságú szállítójának, de a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató és a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató számára is, amelyek jelenleg teljes mennyiséggel rendelkeznek a tározókban. A gáz mennyiségének a következő fűtési szezon vége után is rendelkezésre kell állnia.

 

„Kiváló kiindulási helyzetünk van, a gázkészletek szintje a tározókban átlagon felüli. Az EU-országokban 55%, Szlovákiában 60%. A tél vége után annyi gázunk lesz, mint amennyivel általában a következő tél kezdete előtt rendelkezünk”

 

 hirdetes_400x285  

– magyarázta Kulla.

 

Tájékoztatott továbbá a nemzetközi földgázszállítókkal kötött új szerződések aláírásáról, amelyekkel az SPP diverzifikációval és optimalizálással kívánja erősíteni az ellátás biztonságát.

 

„Tavaly kivételes sikert értünk el, amikor nagyon rövid idő alatt sikerült alapvetően diverzifikálni a gázellátásunkat, amely 2022-ben már több mint 36%-ot tett ki. Ugyanakkor Európa egyik legjobban felkészült országaként teljesítettük kötelezettségvállalásunkat is, miszerint a 2022/2023-as téli szezonnal úgy birkózunk meg, hogy az nem lesz hatással ügyfeleink szállításaira”

 

– mondta Kulla.

 

Konkrétan az angol BP céggel való együttműködésről van szó, amely az északi-tengeri termelőmezőkről biztosítja a földgázellátást.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!