Nyitókép: archív

 

Legalábbis a húsvéti élelmiszerek vásárlásakor ennyivel kell többet fizetnünk az egy évvel ezelőtti árakhoz képest.

 

Jana Glasová, a 365.bank elemzője elmondta, hogy vásárlásukba a pékárut, gyümölcsöt, zöldséget, húst, tejterméket, sütőipari alapanyagokat és klasszikus húsvéti ételeket, például tojást és füstölt húst vettek fel. Ezekért ma hozzávetőleg 95 eurót fizetünk, miközben tavaly ugyanez a bevásárlókosár 73 euróba került.

 

 hirdetes_300x300  

Idén tehát 22 euróval többet fizetünk a húsvéti nagybevásárlásért, ami hozzávetőlegesen 30 százalékkal több, mint tavaly. A fent említett élelmiszer-vásárlás tavaly mindössze 73 euróba került.

 

Glasová szerint a tipikus húsvéti ételek, például a tojás 81%-kal drágult idén az előző év azonos időszakához képest.

 

„27%-kal drágább a füstölt sertéshús. 30%-kal drágább a sonka, a kolbász és a szalámi, mint a tavalyi ünnepek előtt. Ha burgonyasalátát készítünk a húsvéti asztalra, akár 50%-kal is többet fizethetünk a burgonyáért, mint tavaly, 67 százalékkal többet a hagyma esetében, a majonéz 38%-kal a savanyúság pedig 29%-kal drágább”

 

– jegyezte meg.

 

Az elemző szerint lényegesen drágult a húsvéti sütemények sütése is. „A cukorért nagyjából 70%-kal, az olajért körülbelül 50%-kal, a tejért és a lisztért több mint 40%-kal fizetünk többet, a margarin 36%-kal, a vaj 19%-kal lett drágább” – tette hozzá.

 

„A tavalyinál alacsonyabb árat találni művészet, de nem lehetetlen. Néhány eurót spórolhatunk például a mák vásárlásakor, az alma pedig körülbelül 3%-kal olcsóbb, mint tavaly”

 

– számolta ki az elemző.

 

„Arra számítunk, hogy a következő hónapokban az infláció fokozatosan mérséklődik. A fogyasztói árak, köztük az élelmiszerek árának lassulása elsősorban a mezőgazdasági nyersanyagok és az élelmiszerek világpiaci árának lassulásában, valamint az olcsóbb energiában fog megnyilvánulni. Mindez 2023 második negyedévétől lesz észrevehető”.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!