Nyitókép forrása: unsplash.com

 

Pár tizedszázalékkal 14,8 százalékra csökkent az infláció márciusban a Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy az árak emelkedése kicsit lassult, a drágulás azonban továbbra is meredek.

 

Ráadásul az élelmiszerek december óta nem látott mértékben drágultak (tavaly március viszonylatában 29 százalékkal!). A lakhatási költségek emelkedése, amelyek a infláció második számú felhajtó erejét jelentik, viszont enyhén lassultak, és a 2022. év eleji állapothoz tértek vissza.

 

A fogyasztói kosár minden tételének ára továbbra is emelkedik. A legnagyobb mértékben a az élelmiszer (29 százalék). A hús 30 százalékkal, a zöldség 32 százalékkal, az olaj és zsír 28 százalékkal, a tej és sajt 36 százalékkal lett drágább egy év alatt.

 

 hirdetes_810x300  

A lakhatási költségek 13,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly márciusban. A víz és egyéb szolgáltatások 18 százalékkal drágultak, a lakbér 13,2 százalékkal, az szilárd tüzelőanyagok ára pedig továbbra is csillagászati tempóban emelkedik, 46 százalékkal.

 

A Statisztikai Hivatal szerint emelkedett a fogorvosi ellátás, a kórházi kezelés, a gyógyszerek, a postai szolgáltatások, könyvek, újságok, szociális szolgáltatások ára is.

 

A közlekedés-szállítás árai csak 2,2 százalékkal nőttek, ehhez hozzájárult az üzemanyag árának éves viszonylatban történő 7,1 százalékos csökkenése.

 

A dolgozó felnőttek háztartásai 14,7 százalékos, az alacsony jövedelmű háztartások 15,7, a nyugdíjas háztartások 15,8 százalékos inflációval küzdenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!