Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Nem kell jövedelemadót fizetniük a 15 év alatti gyermeket nevelő anyáknak, akiknek a jövedelmük nem éri el a kétezer eurót. Amennyiben egy ilyen anya bruttóban több mint kétezer eurót keres, akkor az anyának az ezt az összeget meghaladó jövedelme után már jövedelemadót kell fizetnie.

 

Az adóalap nem adómentes része

 

Ugyanez a szabály vonatkozik a 25 év alatti fiatalokra is. Az adóalap adómentes részének kiemelt összegére ők is jogosultak lennének, amely havi bruttó kétezer euróig mentesítené őket a jövedelemadó fizetése alól.

 hirdetes_400x285  

 

Ez következik abból a jövedelemadó-törvény módosítási tervezetéből, amelyet az OĽaNO mozgalom vezetője, Igor Matovič nyújtott be a parlamentnek. A parlament a május 2-án kezdődő ülésen foglalkozik majd a javaslattal.

 

Matovič volt kormányfő a két évvel ezelőtti szlovákiai átlagkereset 16-szorosának megfelelő éves adóalap-rész bevezetését javasolja a 25 év alatti fiatalok és a 15 év alatti gyermeket nevelő anyák számára.

 

A következő évben ez az 1304 eurós összeg 16-szorosa, azaz 20 864 euró lenne. A havi adómentes összeg így jövőre elérné az 1738,66 eurót.

 

2000 euró feletti fizetés

 

A munkavállaló bruttó 2000 eurós fizetése mellett 188 euró társadalombiztosítást és 80 euró egészségbiztosítást fizet. A 25 év alatti fiatalok és a 15 év alatti gyermeket nevelő anyák adóalapja így 1732 eurót tenne ki.

 

„A törvényjavaslat elfogadásával a legfeljebb 2000 eurós bruttó fizetésű természetes személyek kiválasztott csoportjai nem fizetnének jövedelemadót az adóalap megemelkedett nem adóköteles részének köszönhetően” – áll a javaslatban.

 

Ilyen adókedvezmény nem érintené a 25 év alatti, egyéni vállalkozói tevékenységet folytató, költségátalányt alkalmazó fiatalokra.

 

Az OĽaNO mozgalom vezetője azt is javasolja, hogy töröljék ki a jövedelemadó-törvényből az átmeneti rendelkezéseket, amelyek értelmében utoljára 2024 decemberében alkalmazzák a gyermekek után járó 140 eurós adóbónuszt.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!