Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Bulgária után Szlovákiáé a legsérülékenyebb európai gazdaság az Eurostat adatai szerint. Az árszínvonalbeli eltérésektől megtisztított gazdasági teljesítménye a múlt évben távolódni kezdett az uniós átlagtól.

 

Az UniCredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák szerint a lemaradás hátterében a belföldi autóipari ágazat nehézségeit és az ellátási láncok összeomlását kell látni.

 

Szlovákia a múlt évben Észtország és Luxemburg után a harmadik leglassabban bővülő gazdaság lett az EU-ban. Az uniós átlagtól tavaly Csehország is távolodni kezdett, amely ma már így nem a legerősebb gazdaság Közép-Kelet-Európában.

 

 hirdetes_810x300  

„A mi számaink egyértelműen nem az európai országok rangsorának végére helyezik Szlovákiát. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy a szlovák gazdaság konvergenciája az elmúlt évtizedben megállt vagy jelentősen lassult”

 

mondta a szakértő.

 

A közép-kelet-európai országok közül Szlovákiát Észtország és Litvánia is megelőzte, az IMF szerint pediga szolgáltatások ára és az árszínvonal tekintetében Lengyelország és Magyarország, valamint Lettország, de még Románia is jobban teljesít.

 

„Szlovákia kifullad, ami csak bizonyítja a régi szólás igazát, miszerint magasról lehet a legnagyobbat esni. A szlovák gazdaság lassulását a szükséges gazdasági reformok elhanyagolása okozta”

 

mondta Koršňák.

 

Szerinte az olcsó munkaerőre és a külföldi tőke bevonzására épülő gazdasági modell kimerült. A könnyű felzárkózási időszaknak vége, a gazdasági fellendülést és az innovatív gazdaságra való áttérést lehetővé tevő reformok viszont nem történtek meg. Az ilyen átalakulásokban a főszerepet az emberi erőforrás játssza, és épp az emberi erőforrás képzése és oktatása maradt le leginkább Szlovákiában.

 

A szükséges reformokat először a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború és a kormánykoalíción belüli feszültségek hátráltatták. A választási kampány sem arról árulkodik a szakértő szerint, hogy a gazdaság szükséges átalakítása ott lenne a szlovák politikuksok prioritásai között.

 

SITA, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.