Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormány elvileg 2027-ig garantálja a nyomott (de nem befagyasztott) árú lakossági áramot, de megint olyan információk kerültek napvilágra, amelyek nem ezt támasztják alá. Az SaS hétfőn bejelentette, hogy a kormány a lakossági áram megvásárlásánál „kudarcot vallott”. Nem írták ugyanis alá azt a szerződést a Szlovák Villamosművekkel, amely garantálná az olcsóbb lakossági áramot. Idén és jövőre a kormány a Villamosműveken keresztül 6,15 terawattórányi piacinál olcsóbb áramot ígért a háztartásoknak, amit azonban a mohi atomerőmű termeléséből kellene fedezni. Az azonban még mindig csak 55 százalékos teljesítménnyel üzemel.

 

„Semmi sem akadályozta Karel Hirman gazdasági minisztert, hogy aláírja az éles szerződést a Szlovák Villamosművekkel, amire az Európai Bizottság is áldását adta. Csakhogy nem ez történt. Épp ellenkezőleg, a kötelező érvényű memorandumhoz Hirman egy kiegészítő mellékletet tett hozzá. Ezzel ott vagyunk, ahol egy évvel ezelőtt. A kiegészítés szerint a Villamosművek nem 6 terawattórányi energiát biztosít alacsonyabb áron a háztartásoknak, hanem csak 2,7 terawattórát, ami 60 százalékkal kevesebb”

 

közölte Richard Sulík egykori gazdasági miniszter, jelenlegi SaS-es parlamenti képviselő.

 

Hirman az SaS bejelentését igyekezett cáfolni, ám az SaS által említett számadatok valódiságát egyáltalán nem firtatta.

 hirdetes_810x300  

 

„Ellentétben a Richard Sulíkkal aláírt memorandummal mi megvédtük a lakosság és az állam érdekeit. Abban az esetben, ha az áramtermelés csökkenne a mohi atomerőmű harmadik blokkjának késedelme miatt, akkor a Villamosművek részéről pénzügyi kompenzációra kerül sor. Az, amit ma Sulík állított a sajtótájékoztatón, arra utal, hogy nem értette meg, mi van a függelékben leírva”

 

mondta Hirman.

 

A Villamosművek reakciója már beszédesebb volt. Az ugyanis azt hangoztatta, a Sulík által emlegetett memorandum sosem volt hivatalosan jóváhagyva az Európai Bizottság által. 

 

Sulík számait a Villamosművek sem cáfolta, csak kiemelte, hogy a mohi atomerőmű harmadik blokkjának teljes termelése a lakosság áramellátására megy majd. Ez azonban mellébeszélés, tekintettel arra, hogy a blokk még mindig csak 55 százalékos teljesítménnyel üzemel technikai problémák miatt.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság energiaigényének fedezésére a Szlovák Gázművek (SPP) – amely teljes egészében állami kézben van – a piacon fog áramot vásárolni a tervezett árnál jóval magasabban, kiszolgáltatva az energiaválságnak. A Villamosművek azzal védekezik, hogy az SPP-t az így keletkezett kárért majd jövőre kompenzálja.

 

A Villamosművek szerint Sulíkék mai támadása egyszerű kampányfogás csupán. Nem sokat tévedtek. Sulík ugyanis jórészt csúsztatott, mikor arról beszélt, hogy semmi sem akadályozta a kormányt a memorandum szerződésének aláírására. Valójában épp Sulík teremtett lehetőséget a Villamosművek külföldi tulajdonosainak, hogy elállhassanak a szerződés aláírásától – egy nappal azután, hogy az SaS sikeresen megbuktatta a kormányt…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!