Nyitókép: Getty Images

 

Idén októbertől ismét emelhetik a minimálnyugdíjakat. Míg idén július elejétől a 30 évnyi nyugdíjbiztosítás megszerzése után a nyugdíjminimum alapösszege a jelenlegi 334,30 euróról 359,30 euróra emelkedett, addig idén októbertől 383,10 euróra emelkedhet. Ez következik abból a törvénymódosítási tervezetből, amelyet Zuzana Šebová, Miloš Svrček és Monika Péter, a Sme rodina mozgalom parlamenti képviselői nyújtottak be a parlamentnek.

 

A nyugdíjminimum összegének emelését arra való tekintettel javasolják, hogy ezzel egyidejűleg októbertől emelkedik a szociális segély (dávka v hmotnej núdzi) összege is. A szándék az, hogy a nyugdíjminimumban részesülő személy a szociális segély összegének emelése után ne legyen szociális juttatásra utalva.

 

Idén júliustól a nyugdíjminimum alapösszege nagykorú természetes személy létminimumának 1,36-szorosa, október elejétől azonban a létminimum 1,45-szörösére kell emelni.

  hirdetes_300x300   

 

Ha valaki 31 és 39 éves kora között szerzett nyugdíjbiztosítást, annak októbertől minden további, 30 év felett szerzett nyugdíjbiztosítási évének magasabbra kell értékelnie a nyugdíja összegét.

 

A nyugdíjminimum minden 30 év feletti nyugdíjbiztosítási év után a létminimum összegéből 2,5 százalékponttal, júliustól szeptemberig pedig két százalékponttal emelkedik.

 

Idén júliustól feloldják a minimálnyugdíjakat. A nyugdíjminimum összegét a régi-új módon fogják meghatározni. Azok számára, akik életük során 30 év nyugdíjbiztosítást szereztek, a nyugdíjminimum ismét a létminimum összegének 136%-a lesz.

 

A nyugdíjminimum összege minden további nyugdíjbiztosítási év után két százalékponttal, 40 éves kortól pedig három százalékponttal emelkedik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!