Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Ukrajnának további 18 milliárd euróra lesz szüksége 2024-ben – jelentette ki Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter.

 

Marcsenko azt mondta, Kijevnek jövőre pénzügyi támogatásra lesz szüksége nyugati partnereitől, mivel a költségvetési igények továbbra is magasak.

 

Amerikai támogatások

 hirdetes_300x300  

 

Az Európai Unió idén 18 milliárd euró hitelt ad Kijevnek, hogy segítsen betömni az ukrajnai költségvetésben keletkezett lyukat. Ezt körülbelül három-négy milliárd dollárra becsülik havonta. A többit az Egyesült Államoktól kapott támogatások és a Nemzetközi Valutaalap hitelei, valamint egyéb kétoldalú hozzájárulások teszik ki.

 

Míg Ukrajna továbbra is a szabadságáért küzd, az ország gazdasága hanyatlóban van, és az elmúlt 30 év legmeredekebb hanyatlását szenvedi el, a GDP 30,4%-kal esett vissza.

 

Pénzügyi igények

 

„Ami a 2024-es lehetséges pénzügyi igényeket illeti, azok is hatalmasak lesznek“

 

– mondta Marcsenko.

 

„Úgy gondolom, nem lesz könnyű feladatunk drasztikusan csökkenteni kiadásainkat. Természetesen ez függ a katonai kampánytól, de úgy vélem nem lesz kevesebb az idei évre szánt 18 milliárd eurónál.”

 

Arra a kérdésre, hogy az EU kész-e megismételni ezt a támogatási szintet jövőre is, Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa azt mondta, hogy „a jövő évről szóló vita a pontos számok tekintetében az uniós költségvetésről szóló vitától függ, de kétségtelenül a korábbi évekhez hasonló elszántsággal folytatjuk támogatásunkat”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!