Nyitókép: SITA

 

A jelenlegi, leköszönő kormány jobb állapotban adja át az államháztartást, mint azt 2020-ban az előző kormánytól átvette. Ezt Marcel Klimeg, a pénzügyminisztérium államtitkára jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Ilyen még nem volt Szlovákia történetében

 

Klimek szerint 8,5 milliárd euró van az államkasszában, amire az ország történetében még nem volt péda. Elmondta, hogy az ország működése ezzel kellően biztosított.

 

„A kincstár dugig tele van”

 

– mondta. Klimek szerint 2020 márciusában a korábbi, Peter Pellegrini vezette kormány alig egymilliárd euróval adta át az államkasszát, ami két hétre biztosította az állam működését.

 

A pénzügyminisztérium államtitkára szerint a kormány 17,9 milliárd euró értékben nyújtott segítséget az állampolgároknak a COVID-19 járvánnyal és az energiaválsággal kapcsolatban, ami 3300 eurót jelent minden egyes lakosra leszámítva.

 

„Először történik meg, hogy úgy zárunk egy választási időszakot, hogy Szlovákia jobban gazdálkodott, mint az uniós átlag”

 

– emelte ki az államtitkár, aki szerint ilyenre uniós tagságunk óta még nem volt példa.

 

Szlovákia tavaly a maastrichti kritériumokat is teljesítette, amikor a GDP 3 százaléka alá csökkentette a költségvetési deficitet, az ország eladósodottságának mértéke pedig 60 százalék alatt maradt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!