Nyitókép: SITA

 

A jelenlegi, leköszönő kormány jobb állapotban adja át az államháztartást, mint azt 2020-ban az előző kormánytól átvette. Ezt Marcel Klimeg, a pénzügyminisztérium államtitkára jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Ilyen még nem volt Szlovákia történetében

 

 hirdetes_810x300  

Klimek szerint 8,5 milliárd euró van az államkasszában, amire az ország történetében még nem volt péda. Elmondta, hogy az ország működése ezzel kellően biztosított.

 

„A kincstár dugig tele van”

 

– mondta. Klimek szerint 2020 márciusában a korábbi, Peter Pellegrini vezette kormány alig egymilliárd euróval adta át az államkasszát, ami két hétre biztosította az állam működését.

 

A pénzügyminisztérium államtitkára szerint a kormány 17,9 milliárd euró értékben nyújtott segítséget az állampolgároknak a COVID-19 járvánnyal és az energiaválsággal kapcsolatban, ami 3300 eurót jelent minden egyes lakosra leszámítva.

 

„Először történik meg, hogy úgy zárunk egy választási időszakot, hogy Szlovákia jobban gazdálkodott, mint az uniós átlag”

 

– emelte ki az államtitkár, aki szerint ilyenre uniós tagságunk óta még nem volt példa.

 

Szlovákia tavaly a maastrichti kritériumokat is teljesítette, amikor a GDP 3 százaléka alá csökkentette a költségvetési deficitet, az ország eladósodottságának mértéke pedig 60 százalék alatt maradt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!