Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A magas infláció miatt a szlovákiai polgárok 43,7%-ának hozzá kellett nyúlnia a pénzügyi tartalékaihoz. Ugyanakkor Szlovákiában tízből több mint nyolcan a magas inflációt személyes pénzügyeik kockázatának tekintették. Ez a Portu befektetési platform online felméréséből derült ki. 

 

A szlovákiai polgárok kevesebb mint 5%-a nem látott inflációs kockázatot. A személyes pénzügyeket leginkább a magas áremelések, a lassú fizetésnövekedés és a növekvő hitelkamatok érintik. Az állás elvesztését a válaszadók 23%-a jelölte meg kockázatként.

 

„A 2008 és 2009 közötti gazdasági világválsághoz képest a jelenlegi helyzet annyiban más, hogy az emberek az esetleges állásvesztést sokkal kisebb kockázatnak tekintik. 2023 márciusában Szlovákiában a regisztrált munkanélküliségi ráta elérte az 5,61%-ot, miközben 2009-ben még 10,33% volt. Ezért is profitálhatott a szlovák gazdaság a belső fogyasztás növekedéséből”

 

– tette hozzá Marek Malina, a Portu elemzője.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovákok kevesebb mint 14%-a mondta azt a felmérésben, hogy nem kell takarékoskodniuk. A legnagyobb hajlandóságot az éttermi étkezéseknél történő spórolásnál mutatták a megkérdezettek, ezt 48%-uk jelölte meg az egyik olyan területként, amelyet képes kihagyni azért, hogy beleférjen a családi költségvetésbe. Ezt követte a nyaralás – amelyet a szlovákiai polgárok 46%-a jelölt meg –, valamint az új háztartási eszközök vásárlása.

 

Az árak növekedése Szlovákiában lassulni kezdett. Az infláció 13,8%-ra esett vissza áprilisban. Az év végén még mérsékeltebben kell emelkedniük az áraknak, és ennek a tendenciának 2024-ben is folytatódnia kell.

 

„Az élelmiszeráraknak kell a leglassabban emelkedniük, akár olcsóbbá is válhatnak, ahogy ez ebben a hónapban Csehországban is megtörtént” – mondta Malina.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!