Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákia a korábbinál jóval drágábban fog hozzájutni a kőolajhoz, köszönhetően annak, hogy az átgondolatlan szankciós politikát meglovagolva az alternatív útvonalak üzemeltetői kvázi megsarcolják a szorult helyzetben lévő országokat, így a MOL-on és a Slovnafton keresztül Magyarországot és Szlovákiát is. Horvátországból érkezik a legfontosabb alternatív kőolajfolyosó Közép-Európába, és ezt a horvátok is tudják.

 

A Barátság-kőolajvezetéken kívül egyetlen érdemi alternatív beszállítói útvonal létezik, és az a horvátországi Omisalj kikötő, amely tankerhajókon érkezető fekete arany kitárolására is alkalmas. A kikötőből induló csővezeték Százhalombattáig tart.

 

Az oroszellenes szankciók arra kényszerítik az országokat, hogy igyekezzenek leválni az orosz energiahordozókról. A gond az, hogy olyan tempót diktálnak Brüsszelből, amivel az infrastruktúra nem tud lépést tartani.

 

 hirdetes_300x300  

A horvát csővezeték ugyan hozzásegíti Magyarországot és Szlovákiát bizonyos mennyiségű kőolajhoz, ám a vezeték kapacitása nem képes helyettesíteni a Barátság vezetéken érkező mennyiséget. Az EU-ban továbbra is csak viták folynak arról, hogy az uniós forrásokat fel lehet-e használni ilyen infrastruktúrák fejlesztésére – mivel Brüsszelben minden a zöld energiáról szól, a közép-kelet-európai régió energiaellátásával szinte egyáltalán nem is törődnek.

 

A horvátok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy alkupozícióba kerültek. Korábban már egészen vérlázító mértékben, 80 százalékkal emelték meg a kőolaj tranzitdíját. Most újabb emelést harcoltak ki, és a hírek szerint a MOL és benne a Slovnaft kötélnek állt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szlovákia január 5-től nem exportálhat orosz kőolajból készült üzemenyagokat külföldre, ez alól csak a cseh piac kapott kivételt októberig, valamint Ukrajna – a háború miatt. A Slovnaft megkezdte az orosz kőolajkeverék felhasználását fokozatosan csökkenteni. A cél idén 60 százalék, a pótmegoldást pedig a közel-keleten találták meg, ahonnan az orosz urali keverékhez hasonló összetételű nehézkőolajat importálnak – Omisaljon keresztül.

 

És bár Slovnaft üzemenyagot szállít a fizetésképtelen Ukrajnának, az ukránok is elkezdték zsarolni Magyarországot, de kimondatlanul Szlovákiát is. Az okok nagyon hasonlók: tovább akarják emelni a Barátság-kőolajvezetéken keresztüli szállítás tranzitdíját. Aligha véletlen, hogy a vezeték felrobbantásáról szóló fenyegetés, amit februárban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogalmazott meg, épp a tranzitdíjról szóló tárgyalások idején kerültek nyilvánosságra.

 

Ilyen körülmények között arra kell számítani, hogy a drágább lesz a kőolaj. Ráadásul az árakra nem csak a tranzitdíjak felverése (értsd ez alatt a szankciós politika kudarcát), hanem az orosz kőolajról való átállás technológiai kiadásai is felhajtó erővel bírnak. A Slovnaftnak a következő években 200 millió euró plusz beruházást kell elvégeznie az orosz olajról való leválás előkészítéséhez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!