Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

Elkezdődtek az idei tárgyalások a jövő évi minimálbér nagyságáról. Minden évben a munkáltatók és a szakszervezetek képviselői június elején tárgyalják meg a következő évi minimálbér nagyságát, és próbálnak közös nevezőre jutni. A hüvelykujjszabály szerint, ha a felek nem tudnak dűlőre jutni, az adott kormány beavatkozhat és saját javaslattal rukkolhat elő.

 

A szakszervezetek célja elvileg a minél nagyobb minimálbér elérése. A munkáltatóknál bonyolultabb a helyzet. Bár a minimálbér emelése közvetlenül valamivel több mint 217 ezer alkalmazottat érint, a minimálbér nagyságából származtat a törvény egy sor járulék- és adóterhet. Számukra így a minmálbér emelése általánoságban is kiadásnövekedést jelent.

 

Az idei helyzetet bonyolítja, hogy egyszerre van megélhetési- és energiaválság. Az energiaárak továbbra is magasan vannak, és megmaradt a nagyfokú bizonytalanság. A növekvő kiadások a vállalatok esetében a beruházások visszavágását jósolják.

 

 hirdetes_810x300  

 

Mennyi az annyi?

 

A szakszervezetek már hosszabb ideje azt szeretnék elérni, hogy a minimálbér nagysága a mindenkori átlagban 60 százaléka lenne. Ez a mostani 1304 eurós nemzetgazdasági átlagbérnél 782 eurót jelentene bruttóban. Ez az összeg 39 euróval magasabb, mint a Szlovákiában korábban bevezetett bérautomata számítása szerint.

 

A béreautomata önmagában 43 euróval emelné meg a minimálbér nagyságát – 743 euróra – a következő évben.

 

A fenti számok nem mutatnak rosszul a statisztikákban, de ezek csak bruttó fizetések. A 743 euróból le kell vonni az adót, a társadalombiztosítási- és egészségügyi járulékokat, így ebből végül ténylegesen csak 533 euró körüli összeg kerül az alkalmazottak számlájára. (Az 533 csak irányadó összeg, a pontos szám függ például attól is, az alkalmazottnak mennyi gyermeke van.)

 

 

Alapesetben, ha a mostani tárgyalásokon a munkáltatók és a szakszervezetek képviselői nem tudnak megállapodni, a bérautomata szerint kerül kiszámításra a jövő évi minimálbér. A 2022 előtti néhány évben a felek nem tudtak megállapodni, aztán jött a válságos 2022-es év, és nagy meglepetésre a munkáltatók és a szakszervezetek egyezségre jutottak, így lett 700 euró idén a minimálbér nagysága.

 

A helyzet valahol kényszerű volt. Az infláció elszabadult. Idén 9,8 százalékos általános drágulással kell számolnia a háztartásoknak, jövőre pedig 5,3 százalékossal. Ezek persze csak becslések, a helyzet gyorsan változhat. És itt van a bökkenő. Tavaly 8,4 százalékos minimálbér emelésről állapodtak meg a felek, ezt viszont a 9,8 százalékos infláció felzabálja, így a reálbérek lényegében csökkennek.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!