Nyitókép: Getty Images

 

A Szociális Biztosító idén júliustól 10,6 százalékkal emeli az összes nyugdíjellátást. Erre a szociális biztosítási törvény módosítása alapján kerül sor, amelyet Zuzana Čaputová államfő már aláírt, és amely a közeljövőben megjelenik a Szlovák Köztársaság Törvénygyűjteményében is.

 

A törvénymódosítás olyan szabályt vezet be, amely szerint ez év július 1-jétől emelik a nyugdíjellátást, ha a nyugdíjas háztartások fogyasztói árának 2022. július 1-jétől 2023. március 31-ig terjedő időszakra vonatkozó összesített havi emelkedése meghaladja az öt százalékot – erről Martin Kontú, a Szociális Biztosító szóvivője tájékoztatott.

 

Az emelést nem kell kérni

 hirdetes_300x300  

 

A Szociális Biztosító augusztusban fizeti ki először a megemelt nyugdíjakat, de visszamenőleg ez év július 1-jéig emeli.

 

A Szociális Biztosító automatikusan újraszámolja és a törvény szerint dönt a nyugdíjak összegéről, így a nyugdíjban részesülőknek nem kell kérniük az emelést.

 

A Szociális Biztosító augusztus elején kezdi meg az első határozatok kiküldését. A július 1-jétől az ez év augusztusi nyugdíjfizetési időpontig tartó időszakra a biztosító pótlékot fizet a nyugdíjasoknak.

 

„A nyugdíjban részesülőknek nem kell aggódniuk, a Szociális Biztosító 2023. július 1-jétől visszamenőleg folyósítja a nyugdíj emelt összegét, függetlenül attól, hogy mikor dönt a nyugdíj összegének emeléséről”

 

– hangsúlyozta a biztosítás szóvivője.

 

A nyugdíjak valorizációja

 

A Szociális Biztosító emeli az idén július 1-jén folyósított nyugdíjjárulékokat, valamint az idén július 1-jétől december 31-ig terjedő időszakban folyósított nyugdíjakat. Idén tehát kétszer emelik a nyugdíjakat.

 

A nyugdíj összegénél figyelembe veszik a január 1-jétől érvényes emelést, ami idén 11,8%-os, valamint az idén július 1-jétől kezdődő rendkívüli emelést is, ami 10,6%-os.

 

Példaként a biztosító egy olyan nyugdíjast említ, akinek ez év augusztus 15-én döntenek a nyugdíjáról. Idén március 1-jéig visszamenőleg folyósítanak neki nyugdíjat, havi 550 euró összegben. Ezt az összeget először a januári valorizációnak köszönhetően 11,8 százalékkal emelik, vagyis havi 64,90 euróval 614,90 euróra. A második lépésben a júliusi valorizációt is figyelembe veszik 10,6 százalékkal, azaz a nyugdíját havi 65,20 euróval 680,10 euróra emelik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.