Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Horváth Mihály szlovák pénzügyminiszter nem hiszi, hogy a parlament bizalmat szavaz az Ódor-kormánynak, ennek ellenére olyan terveket készítenek a választások után érkező kormány számára, amelyek a konszolidáció útjára vezetik a költségvetést és a gazdaságot. Horváth szerint az olcsó munkaerőre és az összeszerelő üzemekre alapozott szlovák gazdasági modellből többet nem lehet kihozni, és így nem tudja biztosítani a Nyugat-Európához való felzárkózást. A szlovák szakértői kormány pénzügyminisztere a Portfóliónak adott interjút.

 

„Mi nem akarjuk megkötni a következő kormány kezét, ezért úgy fogjuk megalkotni a költségvetés-tervezetet, hogy az utódainknak legyen módja majd választani az intézkedések között. A cél, hogy fenntartható pályára állítsuk a szlovák költségvetést, de egyben választást is akarunk adni a kormánynak, hogy például az adókat emeli, vagy a kiadásokat csökkenti”

 

mondta Horváth az interjúban, hozzátéve, hogy „földrengésszerű változások” nem lesznek, és ahol „kell, ott szakmai alapon fognak döntést hozni”.

 

A szlovák gazdaság helyzetéről és versenyképességéről nyilatkozva leszögezte, hogy a „tátrai tigris kifulladt”.

 hirdetes_810x300  

 

„Átfogó szerkezeti átalakítás nem történt Szlovákiában az elmúlt 10 évben, tehát nem is nagyon meglepő, hogy itt tartunk. Ez az összeszerelőműhely-modell már idejétmúlt”

 

magyarázta. Mint mondta, Szlovákia felzárkózása arra épült, hogy olcsó munkaerővel toljanak be beruházásokat az országba.

 

„Csakhogy míg a munkaerő korábban bőségesen rendelkezésre állt, most inkább munkaerőhiány van. Óriási problémák vannak az oktatással, és a munkaerő sem olcsó már – ami persze jó dolog, de a magasabb bérek miatt már nemzetközileg sem vagyunk annyira versenyképesek, mint 20 évvel ezelőtt”

 

mondta. Azt ugyan vitatta, hogy az életszínvonal csökkenése valóban olyan markáns lenne, mint amit az egy főre eső GDP adatok mutatnak, azt elismerte, hogy nagyon lelassult az uniós átlaghoz való felzárkózás, és minden jelentős statisztikai mutatóban az OECD és EU rangsorok végén kullog Szlovákia.

 

„Az organikus fejlődés jó megközelítés, ugyanis a szlovák gazdaság pont annyira tud organikusan fejlődni, amennyire látjuk. Ennyire telik a gazdaságtól, ennyit tudott az olcsó munkaerőre alapozott modell. Elértünk egy bizonyos szintet, és ahhoz, hogy innen tovább fejlődjünk, már dolgozni kell”

 

mondta.

 

Az uniós források kapcsán elmondta, hogy Szlovákia most még az előző programozási időszak pénzeit igyekszik elkölteni, 14 milliárdból még mindig nem hívott le 4 milliárdot. Ennek a pénznek a érvényesítésére év végéig van lehetősége.

 

Horváth úgy látja, hogy az uniós pénzek merítésénél a legnagyobb problémát az állami apparátus működése jelenti.

 

„Elavultak a folyamatok, elavult a szerkezet, egy átfogó modernizációra van szükség. Márcsak azért is, hogy az állam jobban működjön a lakosság felé is. Ezen nagyon sokat kell dolgozni. A következő, 2020-27-es költségvetési ciklus már 3 éve tart, de onnan még tulajdonképpen semennyi forrást sem hívtunk le”

 

hívta fel a figyelmet.

 

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!