Nyitókép: SITA

 

Szlovákiában magas az ún. fiktív egyéni vállalkozók létszáma, amit több nemzetközi szervezet kimutatásai is bizonyítanak. A statisztikai adatok szerint Szlovákiában az elmúlt tíz évben 84 ezerről csaknem 110 ezerre nőtt a fiktív egyéni vállalkozók száma.

 

A fiktív vállalkozások térnyerése

 

Mivel az egyéni vállalkozók az első vállalkozási évre 6-szor kevesebb adót és illetéket, a következő években pedig 2,3-szor kevesebb adót fizetnek a munka teljes árából, mint az alkalmazotti viszonyban levők, a Szociális Biztosító és az állami költségvetés ezzel jelentős bevételi forrást veszít.

hirdetes

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint 2017-ben ugrott meg leginkább a fiktív vállalkozások száma, miután az egyéni vállalkozókra vonatkozó átalány-költségkeretet az elért jövedelmük 40 százalékáról 60 százalékra emelték, és ezzel a jogszabályi változással megnyílt az adólevonási olló a munkavállalók és egyéni vállalkozók között.

 

A Szociális Biztosító adatai szerint évről évre nő a minimális adóalapból illetéket fizető egyéni vállalkozók aránya. 2017 óta ez az arány 72%-ról több mint 81%-ra nőtt (2021).

 

Ez átlagosan 148 000 egyéni vállalkozót jelent. Az ilyen járulékok megközelítik a minimálbéres munkavállaló járulékait, de az egyéni vállalkozók jövedelme reálértékben magasabb.

 

Minimális nyugdíjhatár

 

A fiktív vállalkozók jelenségére az ellenőrző hivatal már korábban is felhívta a figyelmet. A Munkaügyi Főfelügyelőség 2017-ben a témával kapcsolatban megállapította, hogy a fiktív vállalkozás vagy a munkaszerződés hiánya a második legfontosabb ok a társadalombiztosítási járulék elkerülésére.

 

„Ma a papíron alacsony jövedelmű, anyagilag előnyös szociális befizetések nagyon negatívan befolyásolják az öregségi nyugdíj összegét a végelszámolásnál. Sok fiktív egyéni vállalkozó így a nyugdíjminimum kerete alatt találhatja magát. Nyugdíjához így végül az egész társadalomnak, minden munkavállalónak hozzá kell járulnia” – figyelmeztet Ľubomír Andrássy, az ÁSZ elnöke.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!