Nyitókép: shutterstock via euractiv.cz

 

Mintegy 2000 milliárd korona támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be – közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.

 

Az összeg legnagyobb részét, 44 százalékát az Európai Unió kevésbé fejlett régióinak támogatására szolgáló strukturális alapokból kapta Csehország, 25 százalék a mezőgazdaságba irányult, míg 20 százalékot a kevésbé fejlett tagállamokat támogató kohéziós alapból folyósítottak.

 

Az utóbbi három évben Csehország számára jelentős bevételi forrást jelent az európai uniós NextGeneration EU (NGEU) program is – mutatott rá a tárca. Tavaly az NGEU programból 39,5 milliárd korona érkezett az országban, ami az összes éves bevételnek mintegy negyede.

 hirdetes_810x300  

 

A legnagyobb összeget – 191,9 milliárd koronát – 2015-ben kapta Csehország, míg tavaly 156,2 milliárd korona érkezett Brüsszelből Prágába. A 2004 óta EU-tag Csehország eddig minden évben több pénzt kapott az uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!