Nyitókép: unesco.hu

 

Mint arról korábban már  beszámoltunk, 2018 novemberében magyar-cseh-osztrák-szlovák-német közös jelölésre a kékfestés hagyománya is felkerült „Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára”. A nyilvántartásba vételt igazoló iratot ünnepélyes keretek között február 12-én adták át Pápa városában.

 

Az UNESCO főigazgatója által aláírt dokumentum Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeuma és a magyarországi kékfestő műhelyek számára van kiállítva. A Kékfestő Múzeumban tartott rendezvényt a kitüntetett színmintázási technológiát reprezentáló divatbemutatóval színesítették.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

 

 hirdetes_300x300  

Az UNESCO tizenhat évvel ezelőtt fogadta el a Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt. Ennek részét a megállapodás értelmében olyan kulturális jellegű gyakorlat képezi, melyet élő közösség szóban, tudásban, képességekben, szokásokban őriz, űz. Az adott örökségelem azonos identitást és egyfajta folytonosságot tükröz, hiszen szinte generációról generációra öröklődik.  Az egyezmény szerint a tagállam területén nyilvántartja a kulturális örökség egyes elemeit.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

A 20. század kezdetén a kékfestéssel foglalkozó műhelyek száma megközelítőleg 400 körüli volt az akkori Magyarország területén. Idővel a gazdasági hatások (gyárok számának növekedése, textilipar változása, stb.) megnehezítették a tevékenység működtetését, ami számtalan festőcéh bezárásához vezetett.

 

Forrás: lokal.hu

 

Ennek ellenére az országban úgy a gépi, mind a kézi színmintázási technológia is megmaradt.  A napjainkban működő műhelyek többsége családi vállalkozás, ahol a családtagok a kékfestés módját elődeiktől sajátították el. A textilfestési mesterség berendezéskészlettel együtt megismerhető a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeumban és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

 

Laky Erzsébet

 

Forrás: unesco.hu/koee2018.kormany.hu/szellemikulturalisorokseg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!