Nagy volt a sürgés-forgás Dunaszerdahely egyik településrészén a munkasátor alatt. Az egyik sarokban a háziassszonyok a finom vesevelőt kínálták eladásra, mellette a fiatalasszony a sült vért kevergette. Odébb lépve már a böllérhez értünk, aki a Körképnek nyilatkozva is folyamatosan dolgozott.

 

Frissen sült vér.

 

A sikabonyi hentes kérdésünkre elmondta, hogy az új törvény már rányomta a bélyegét a február 23-i rendezvényre is, hiszen idén már nem szúrhatták meg a helyszínen az állatot. Az épp zsírt metélő, közel negyven éve tevékenykedő szakember elmondta, hogy épp egy hölgy-vásárló vár a metélt zsírszalonnára, amit otthon kell kiolvasztani.  „Megvan már a zsírszalonna?” – ütötte is meg fülünket a kérdés.

 

 hirdetes_810x300  
Böllér munka közben.

 

„Mindjárt, egy pillanat.” – jött a válasz, hiszen a zsírszalonna olvasztása otthon, fazékban is megoldható. „Kilogrammtól függően legalább két óra, amíg kiolvad a táska tartalma.  Disznóölésben ugye a katlanokban olvasztják a zsírt – ismertette velünk.

 

„El tudjuk ezt itt vágni? Olyan kilóra valót itt-e, jó? – kérdezte az egyik szervező hosszú karajjal a kezében, majd gyorsan baltát fogott és kettémetszette a húst.

 

A vásárló kérése örömmel teljesítve.

 

„Itt, kérem, az egész disznót meg lehet vásárolni! Nem viszünk haza semmit belőle.” – utalt a böllér arra, hogy a specialitások mellett a friss húst, csontot, s mindent egyebet is meg lehetett vásárolni. „Ha a disznó frissen van vágva,  a pecsenye is más. Olyan kolbászt se lehet csinálni, mint a friss húsból.” – magyarázta.

 

Vásárlók.

 

Miközben a sikabonyiak vásárolgattak, az érdeklődők már a tombolahúzás felől érdeklődtek, melynek fődíja egy kismalac volt.

 

Több visszatérő vendéggel is találkoztunk, akik vesevelőre, vagy éppen disznótoros káposztára érkeztek. Többen voltak, akik csak friss húsért jöttek, de nem tudtak ellenállni a csábításnak és a frissen sült pecsenye és kolbász csalogató illatának.

 

Sidó János, a polgári társulás tagja

 

Sidó János szervező hírportálunknak ismertette a Sikabonyi disznótor lényegét. „A rendezvényt immár ötödik alkalommal szervezi meg a Sikabonyi Polgári Társulás. Célja, összehozni szűk közösségünket – Dunaszerdahely Sikabony városrészének lakóit és a nagyközönséget. Igyekszünk felvonultatni a hagyományos disznótoros ételeket, kóstolókat, emellett friss termékek is vásárolhatóak.”

 

A környékszerte híres vesevelő

 

A Sikabonyi Polgári Társulás 2013-ban kezdte meg működését. „Rendezvényeinken társulásunk fő céljai köszönnek vissza: összehozni a közösséget. Évente több jelentős rendezvényt is tartunk.” – mondta. Sidó János beszélt arról is, hogy április utolsó hétvégéjén lesz a sikabonyi búcsú, melynek alkalmából búcsúi bált rendeznek. „De lesz májfaállítás és megtartjuk az anyák napját is.” – tette hozzá.

 

Friss húsnak nincs párja.

 

„Szervezünk főzőversenyt, amihez házisütemény-versenyt is társítunk. Évről-évre nívós zsűrit sikerült biztosítanunk, mint pl. Benke Laci bácsi, Bene Sándor mesterszakácsok. Megünnepeljük a gyermeknapot, próbálunk olyan játékfajtákat is előszedni, amelyeket a gyermekkorunkban játszottunk. Célunk megmozgatni az apróságokat szüleikkel együtt. Legyen szó zsákba-ugrálásról, talicskázásróé, vagy épp gólyalábon-járkálásról. – nyilatkozta a júniusi rendezvényeikről.

 

Vásárló családok

 

Sidó János szerint ősszel nagyobb rendezvényük a Sikifeszt (sörfesztivál), ahol általában 5-600 körüli látogató van. „A sikifesztbe a gyermekeket is bekapcsoltuk, hiszen egy logótervezési felhívást írtunk ki számukra. Idén a műsorszámokban helyi tehetségek, zeneiskolák növendékei kapnak lehetőséget. Novemberben pedig a jubilánsaink köszöntését tervezzük kis ajándékkal, kultúrműsorral.”

 

JUDr. Simon Ferenc elnök (balról), Nagy Attila helytörténész (jobbról) egyeztetés közben.

 

Frissen sült pecsenye

 

A rendezvényt jókedvvel és szeretettel fűszerezték.

 

Eladásra kész

 

A kínálat az ínyenceknek is kedvezett.

 

A füstöltárut is örömmel vásárolták.

 

Kínálat

 

A vásárlók a préssajtot is keresték.

 

Friss tepertő.

 

Sütiből sem volt hiány.

 

A farsangi hangulat biztosított volt.

 

Csomagolás folyamata.

 

Igazi disznótoros ebéd baráti beszélgetés közben.

 

Tombolahúzásra a jegy leadva.

 

 

Vásárlási láz

 

Friss házikolbász.

 

Hideg ellen gyógyír tea, kávé és forralt bor.

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!