A hazai ízek mellett számtalan lakáskiegészítőt, kézműves terméket, kistermelői finomságot, virágcsodát árusítottak, és természetes tisztítószert is csapoltak.

 

A bejáratnál olvasnivalót kínáltak eladásra.

 

A csiliznyáradi Platán Panzióhoz március 23-án érkezők legékesebb kiegészítője a kosár volt, melynek a vásárlás során bizony nagy hasznát vették. A portékák bőséges kínálata fogadta az érdeklődőket. Régiség-kereskedő, kosárfonó, viselet- és játékkészítő, gyöngyfűzők, virágkötők mutatták be alkotásaikat, de friss zöldségből, hagyományos füstölt áruból, nagymama-féle termékből, sőt házi pálinkából se volt hiány.

 

A legkisebbek különféle háziállatokkal is megismerkedhettek. Voltak, akik rácsodálkoztak a fekete juhfajtára, de a megsimogatható nyulak is nagy sikert arattak. A piac a minőségi termékek vására mellett kézművesek bemutatkozó-helye is egyben.

 hirdetes_300x300  

 

Az alsitáli kézműves – kezében a legközkedveltebb játékkal (farönkhordó-kocsi)

 

„A játékokat általában hulladékfából – palettából – vagy pedig különféle fából készítem. Kapok egy darabot, s megmondom, mit tudok készíteni belőle!” – ismertette termékeit Horváth Róbert. Hozzátette, hogy ha valami letörik az alkotásról, s a vásárló visszaviszi hozzá, ő azt ingyenesen megjavítja. „Ahhoz, hogy ilyen kínálatom legyen, s a játékok működjenek is, rengeteg munka van.” – mutatott rá egy fából készült autóra.

 

Játékkínálat

 

Az alistáli kézműves elmondta azt is, hogy a farönkhordó-kocsi a legkedveltebb a gyermekek körében. „Le lehet venni a darut, anélkül is használható. Játék után a gyermek könnyen vissza tudja szerelni.” – magyarázta.

 

A csilizradványi Polák Viola papírfonó munkái

 

A csilizradványi Polák Viola papírfonó látványos lakáskiegészítőket árusít. Kínálatában voltak dísz- és használati tárgyak, mint pl. tolltartó, fazékalátét, kosár.

 

„A papírokat először megfestem, megfonom, újra megfestem és lakkozom.” – részletezte kézműves technikáját a Körképnek. „Nem is számolom, mennyi időt vesz igénybe…Annyit mondhatok, hogy rengeteget.”

 

– felelte a készítési folyamat időtartamát firtató kérdésre. Elárulta, hogy unokáinak még szennyestartó kosarat is font.

 

Nánai mézkülönlegességek is kaphatóak voltak.

 

Mézkülönlegességek is kaphatóak voltak Csiliznyáradon. Hanza Balázs családja méhészettel, valamint mézkészítéssel foglalkozik. „Mézünk van elég, s azt próbáljuk a vásárlók igénye szerint egyedi ízesítéssel népszerűsíteni. Ha terepen vagyok és árusítok, a többiek otthon a méhekkel foglalkoznak. Igazi családi csapatmunka folyik nálunk.” – ismertette az ízesített mézek titkát. „Célunk az emberek mézhez való közelítése.” – jelentette ki a nánai méztermelő. Az érdeklődők kóstolhattak áfonyás, fahéjas, gyömbéres, de még vörösbor-ízesítésű krémmézet is.

 

A közkedvelt házi kolbász.

 

A házi savanyúságok mellett a füstölt áru is népszerű volt a vevők körében. „Ez isteni, hogy tud ilyen ízt összehozni?” – érdeklődött az egyik látogató a házi kolbásszal kapcsolatban, mire így felelt az árus: „Mert szívünkkel-lelkünkkel fűszerezzük!” Nem messze tőlük a nagymegyeri Mäsocentrum vállalat kínálta csallóközi ízeit eladásra. A munkatársai a Körképnek elmondták, hogy a vásárlók ma a főtt hústermékek közül leginkább a hurkát és a véreshurkát viszik.

 

Hagyományos füstölt áruból és disznótoros finomságokból se volt hiány.

 

Az árusok között lépkedő vásárlót többször is „Kis kóstolót Hölgyem/Uram?” – kínálták. Ennek köszönhetően igazi baráti hangulat alakult ki a piacon, hiszen a vásárlók amellett, hogy megkóstolhatták vásárlandó termékeiket, még azok készítőivel is megismerkedhetettek.

 

Az ízletes mézbor bolonyi nagykövete.

 

„Egy csöppet gurítok bele, jó?” – mutatott az árus a kicsi pálinkás pohárra. Egy szépkorú asszony erre nevetve így válaszolt: „Aztán majd valahova leülök biciklistül.” A kóstolásra kínált mézborról Pajor Tibor balonyi méhészt kérdeztük, aki elmondta,

 

„A mézbornak számtalan fajtája van a piacon. Ez, amit itt lát, natúr. Semmi kémiai-, semmi tartósítószer nincs benne. Ahogy az Isten kiforralta, én azt csak helyrehoztam.” Összegezte, hogy a piacon lévő mézborok többségét kozmetikázzák, vagyis többek között ízesítik, savat tesznek hozzá-vesznek el belőle. Jó szívvel ajánlotta a kóstolót, hogy magunk is megtapasztaljuk az elmondottakat.

 

Csípős „sarok”

 

A csípős ízek kedvelői sem panaszkodhattak, hiszen a házi chilis termékek mellett „Csallóköz ereje” is megtalálható volt a piacon. Néhány vásárló egyedi megrendeléseket is adott le a kézműveseknél.

 

Megrendelés egyeztetése.

 

A csilizközi Őstermelői Piac immár rendszeresen megrendezésre kerül. Ennek köszönhetően visszatérő vásárlókkal is találkoztunk.

 

Sajtok sokasága.

 

Volt, aki a minőségi termékek, s volt, aki a hamisítatlan hangulat miatt szeret az őstermelői piacra járni. Az árusok vendégszeretete és határtalan kedvessége megnyerő volt a látogatók körében. Többtől is hallani lehetett, „legközelebb is jövünk!”

 

Szüleikkel a legkisebbek is jól érezték magukat, akik legszívesebben az összes nyulat hazavitték volna.

 

Olvasnivaló.

 

Voltak, akik családostul érkezték – Mészáros Krisztina a Mert nőnek lenni jó közösség és szemináriumok megálmodója, létrehozója (jobbról)

 

Kürtös kalács nélkül nincs piac.

 

Friss zöldség.

 

Aki megfáradt, picit megpihent.

 

Gabi Bősről érkezett, hogy árusítsa alkotásait.

 

Változatos volt a kínálat.

 

Miklós Judit Lég községből is bemutatta munkásságát.

 

Az őstermeli piacon is bebizonyosodott, házi pálinkánál nincs jobb.

 

Hangolódás húsvétra.

 

Mosolygós figurák.

 

Kóstoló.

 

Ajándékcsomag.

 

Bőséges mézkínálat.

 

Tina alkotásai.

 

Díszek forgataga.

 

Virágcsoda.

 

Határtalan kreativitás – tojáshéjból díszek.

 

Népszerű volt a friss zöldség, az újhagyma.

 

Tükörkép

 

Házi finomság.

 

Kávéra várakozók…

 

Nyúlsimogatás pillanta.

 

Alkotások.

 

Tisztítószer-csapolás.

 

Szappancsodák.

 

Játék már bebiztosítva.

 

Bevásárlás után.

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.