Csordultig megtelt az érsekújvári járásban található község faluháza, ahol finomságok és kézműves vásár fogadta az érkezőket. Az immár hagyományosan megrendezett kulináris eseményre idén április 13-án, szombaton került sor. A nagyböjti időszakhoz épp illő kőtésfesztivál kiemelt terméke a böjti étek.

 

 

A hangulatot a színpadon zajló műsor fokozta. Felléptek többek között a helyi Hanga citerazenekar, a közönséggel együtt népdalokat énekéő Korpás Éva és Madarász András. Míg a kőtések látványpontozása zajlott, addig a jelenlévők egy része a kézműves vásáron múlatta az időt.

 

 hirdetes_810x300  

 

A 2016-ban a Magyar Nemzeti Értéktárba került kőtés egy ritka, de nagyon ízletes és laktató étek. „A  Kürti Kőtésfesztivált 16 éve egy kis kőtéskóstolónak álmodtuk meg, de mivel akkora volt az igény és annyian összejöttek, kinőtte magát az első teremből, az egykori alapiskola étterméből” – tudtuk meg Sütő Judittól, a rendezvény háziasszonyától, Kürt alpolgármesterétől.

 

 

A kőtéssel kapcsolatban hírportálunknak elmondta, hogy azt leginkább Kürtön és a környező falvakban ismerik, ahol nagyanyáik, dédnagyanyáik, édesanyáik sütötték. „Egy finom böjti étekről van szó, ami vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag. Cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen kizárólag természetes cukrot tartalmaz, ami nem más, mint a gabona- és csíra „édesítőszere” – ismertette kérdésünkre.

 

Sütő Judit, a rendzevény háziasszonya, alpolgármester

 

Sütő Judit elmondta azt is, hogy a kőtés valójában búza- és rozscsíra. „A szemeket alaposan átválogatják, hogy az egészségesen kívül hibás ne kerüljön bele, mert az megrohasztja a csíráztatás alatt a többit. Ezt követően kicsíráztatják, de nem szabad zöld csírának sem lennie rajta,  csak nagyon a pici csíra a megfelelő.” – mutatta be a készítés folyamatát. Az egész általában öt nap alatt történik.

 

 

„A gondosan átválogatott szemeket vízbeáztatják, majd szétterítik és naponta locsolgatják. Szüksége van fényre és melegre is. Hogy a csíra megfelelő, a háziasszonyok azt már tudják, a csírát felkockázzák, ledarálják, és ezt a masszát újra vízbeáztatják, majd jól kinyomkodják.” – részletezte. A további lépéseknek köszönhetően az így létrejött tejeskávé-szerű lébe lisztet kevernek. Minden egyes sütőedény aljába lé kerül, ami fölé a jó alaposan kidolgozott masszát öntik. Tesznek bele az edényből való kifutást meggátoló nádszálakat is.

 

 

Sütő Judit szerint két-három órás sütés szükséges. A kemencében, illetve villanysütőben sütők száma napjainkban már megoszlik. „Kész  akkor van, amikor szép pirosra sült, s mikor az ember az aljából kanalaz, ott finom édeskés levet talál.” – zárta, kiemelve azt is, hogy a rendezvény nagy sikernek örvend.

 

 

Bellabás Bernadett, az egyik versenyző elmondta, hogy kőtést 5-6 éve készít, amit a mellette lévő Katitól sajátított el. „Nagyon-nagyon szeretjük ezt az étket . Többször is csinálok, az ismerőseimnek is adok belőle.” – mondta.

 

 

A kőtéstkanalazó kisfia mellett Magyar Rákóczi Andrea hírportálunknak elmondta, hogy a kőtéskészítést egy idős nénitől tanulta meg és azóta is előszeretettel készíti. „A versenyre a sorainkból eltávozott néni emlékére neveztem be.

 

 

A kézműves vásáron változatos ékszereket, fafaragáskat, továbbá mézet, sós réteseket és varrott gyermek holmikat is vásárolhattak. Ritkaszámba leginkább az illatozó egyedi szappanok és az ökomosószer ment.

 

 

Švec Mónika szappankészítő a Körképnek elmondta, hogy kétféle eljárással készíti őket: hidegen és melegen. „Jómagam a főzött szappan-eljárással azonosulok, ebben találtam meg önmagamat. Természetes összetevőkből készül. A szappankészítés-forradalma tíz éve indult el nálam, azóta egyre mélyebben ástam magam a tevékenységbe, s kitapasztaltam, mi a legmegfelelőbb.” – fogalmazott. Álma, hogy az emberek környezettudatosabban éljenek és környezetkímélő mosószereket használjanak.

 

 

A kürti Švec Mónikaaz ökomosóport mutatta be örömmel. „Ez a dédnagyszülők csodákra képes mosószere. Folyékony és por változatban egyaránt kapható.“ Egy teljesen vegyszermentes termékről van szó, amiből egy mosáshoz egy evőkanál elég.

 

Eközben kígyózó sorok álltak a kőtés-vásárnál, de szinte se perc alatt elfogyott nagymamáink hamisítatlan rétese is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.