Hagyományteremtő szándékkal tartottak citeratalálkozót a Csallóközben. Helyi, környékbéli és magyarországi csoportok szórakoztatták a közönséget Nyárasdon.

 

 

Citeraszótól volt hangos Nyárasd község. Idősek, fiatalok együtt ünnepelték nemzeti kincsünket.

 

 hirdetes_810x300  

 

Presinszky Károly, Nyárasd község alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket a 906 éves településen tartott I. Nyárasdi Hagyományőrző Citeratalálkozón. Örömét fejezte ki, hogy a megjelent együttesek, zenekarok elfogadták a helyi Sarló 82 citerazenekar meghívását, hogy együtt ünnepeljék a magyar népzenét, a magyar népdalt, a legszebb népi hagyományokat.

 

„A népzene, a népi kultúra tisztelete és ápolása szerencsére nem ér véget Magyarország határainál, hanem vannak lelkes, neves művelői itt a Felvidéken, itt a Csallóközben és szerencsére már jónéhány évtizede itt nálunk, Nyárasdon is”

 

– fogalmazott megnyitójában. Mint mondta, „olyan emberekről van szó, akik szívvel és lélekkel csinálják mindazt, amit csinálnak.

 

 

Házi Lajos, a Sarló 82 citerazenekar vezetője, a Lámpás Polgári Társulás elnöke, a hagyományteremtő esemény ötletgazdája megnyitó gondolataiban meghatódottan adott hangot hálaérzetének. Egyrészt a zenekaroknak az elfogadott meghívások miatt, másrészt a támogatóknak, segítőknek.

 

 

A kultúrházban felcsendültek többek között hortobágyi pásztordalok, moldvai-, betyár- és erdélyi dallamok, emellett csárdás és bordal is. A fellépők énekszóval gazdagították a citeraszó hangját. Nyárasdon bizonyították, hogy a hagyományőrzést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen elsőként a nyárasdi óvodások – Pitypang csoport – léptek színpadra, akik a népzene és a népi játék szeretetét mutatták be.

 

A vidám műsoruk után színpadra lépett a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar,Nyárasdi Alapiskola mellett működő Sarló 82 zenekar, a félnótás zenekar (Nyúl), Kádár Ferenc és a Kiss Duo (Gyomaendrőd), a Gyórói Férfi Dalárda, a Szili Linkószer Citerazenekar, a Vadrózsa citerazenekar (Ősi), a Répcementi citerazenekar (Gyóró) a Nyárasdi Népdalkör, a Sarló 82 ÚJ GENERÁCIÓ citerazenekar és a Sarló 82 citerazenekar. A meglepetés citerazenekar a Kisnótás volt.

 

A jelenlévők vidáman dudolásztak, énekeltek a fellépőkkel.

 

 

Bacsó László polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy közel ötven év után újra citeraszótól volt hangos Nyárasd. Beszédében rámutatott a magyar címer felső részén levő Szent Koronára, ami meggyőződése szerint mindannyiunk felett ott van, „az egész Kárpát-medence felett ott a Szent Korona”, ami a nyárasdiakat is kötelezi, többek között a hagyományőrzésre.

 

Hozzátette,

 

„valóban, sokat beszélnek kultúráról, megmaradásról, meg hagyományőrzésről és ezek az emberek szabadidejükben, s azon túl is ennek szentelik életük nagy részét, amiért minimum nagy köszönetet lehet mondani. Egy vérből valók vagyunk, egy kultúrnemzet tagjai vagyunk és örüljünk ennek együtt!

 

 

A közös zenei anyanyelv felhangzása mellett Régi citeráink-kiállítás is megtekinthető volt, illetve Nagy Csaba helyi fafaragó-művész munkásságába is betekintést nyertek a megjelentek. A kiállított tárgyak mellett látható volt a magyar címer faragott mása is.

 

 

A találkozó himnusza a ,,Szombaton este nem jó citerázni…” volt, amit a jelenlévők együtt énekeltek a közönséggel, remélve, hogy a rendezvény ezentúl sokszor megismételt népzenei találkozóvá válik.

 

 

Szeptember 28-án, szombaton a fellépők odaadó lelkesedéséből minden jelenlévő magával vitt egy „darabkát”. A dallamok, a közös zenei anyanyelv erősítette a magyarság együvé tartozását a Felvidéken.

 

További képeink és videónk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó, videó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.