Látványosságban páratlan élménnyel gazdagodik, aki 14.00 órától ellátogat Alsó-Jányokra.

 

Az adventi időszak harmadik hétvégéjén karácsonyi légkörbe csöppen az ember a helyi  kultúrházba lépve. Ezt idézik elő a fényfüzérek, a különféle diszítőelemek, s a karácsonyfa. A háttérben ünnepi dallamok ringatják a lelket. Az ajtón belépve az érdeklődők elé tárul a Betlehemi istálló, ahol a Szent Család, angyalok, pásztorok, királyok és élő állatok láthatóak.

 

 

 hirdetes_300x300  

Az élő Betlehem ritka látványosságnak számít a Csallóközben. Ezért a Csemadok jányoki alapszervezete  megálmodta, hogy a Betlehemet a régióba hozza, méghozzá több generációt is beosztva a szerepekre. Méry Margit a Körkép.sk hírportálunknak hangsúlyozta, hogy immár 19 éve láttatják az élő Betlehemet a községben.

 

 

„Szívügyünk az olykor már feledésbe merülő hagyományok éltetése, továbbadása. A Betlehemmel szeretnénk az ünnep meghittségét fokozni.” Nagy Ilona az alapszervezet tagja kreativitásával, ötleteivel dúsítja a tevékenységüket. „Szerettünk volna valami egyedit alkotni, a szent éjszaka történéseit közelebb hozni az emberekhez.”

 

 

A díszlet megálmodója és egyben kivitelezője örömmel mondta, hogy ezzel egy álma válik valóra, ahogy a többi szokás éltetésével is. „Boldog vagyok, ha látom, hogy egy-egy ünnepet sikerül szebbé tennünk.” Kezében egy angyaljelmezt tartva elmondta, hogy a kisgyermekeknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a „misztériumi” pillanat részeseivé váljanak akár egy fénykép erejéig is.

 

 

A Csemadok jányoki alapszervezete hagyományápolás iránti elkötelezettsége példaértékű. A közel 130 tagból álló helyi szervezet gondoskodik arról, hogy az olykor már feledésbe merülő szokásokat felelvenítsék. Legyen szó a mendikálásról vagy épp a dőrejárásról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.