Nyitókép: christianheadlines.com

 

Az év eleji szentmiséken, a karácsonyi ünnepkör befejeztével meghirdették az egyházi év mozgó ünnepeit. A plébánosok ismertették a hívekkel a jeles napok időpontjait. Ezek az ünnepek évről évre változó dátumra tehetőek. Velük ellentétben ismertek az azonos napokon megünneplendő vallásos ünnepek, mint például Szenteste (december 24.), Vízkereszt (január 6.), de ide sorolandók a Szűzanya ünnepei, mint például Szűz Mária – Isten anyja (január 1.), Fájdalmas Szűzanya (szeptember 15.), vagy akár naptári ünnepek alatti mártírok és a szentek emléknapjai, s egyebek.

 

 

Idén a hamvazószerda február 26-ra esik. Ezzel a nappal veszi kezdetét a nagyböjti időszak, amely alatt a keresztények önmegtagadásra, szigorú böjtre szánják el magukat, hogy megtisztulva, testi-lelki egészségben, méltóan felkészüljenek az örömünnepre, Jézus Krisztus feltámadására.

 hirdetes_300x300  

 

 

A keresztények húsvétot április 12-én ünneplik, amely Krisztus húsvéti minisztériumának legjelentősebb ünnepe. Ez nem rejt mást, minthogy Jézus életének kimagasló értékét, amely a Mindenható Isten számára örömteli és a hívek számára pedig szabaduláshozó. Krisztus kereszthalál miatt távozik az élők közül, majd a gonoszt eltiporva győzelmet arat, s harmadnapon feltámad az írások szerint. E feltámadást ünnepli húsvétkor az egyház.

 

Urunk mennybemenetelét május 21-án tartjuk. Ezen a napon a  mennybemenetel jelenségét ünneplik, miközben hálát adnak érte. Szent titoknak nevezik, amely során az Egyház tanításainak értelmében a keresztények megértik a minisztérium értelmét egyaránt. Jézus ekkor zárta le földi útját is.

 

Pünkösd: A csíksomlyói búcsúkor bemutatott szentmise pünkösdvasárnapot megelőző szombaton.

 

A húsvét utáni ötvenedik napon a harmadik isteni személy, a Szentlélek-ünnepét – pünkösdöt ülik meg a hívek. Ez 2020-ban május 31-re esik. A Szentlélek egyedi erővel van felruházva, s jelentős szerepet kap Jézus minisztériumának megvalósítása során is. A magyarok körében e ünnephez köthető a kimagasló erővel bíró, nemzeti összetartozást megerősítő csíksomlyói búcsú is.

 

Ünnepi oltár Nyárasdon (Fotó: Laky Erzsébet)

 

A hívek évről évre az Úrnapjáról sem feledkeznek meg, amely 2020. június 11-re esik. Ezt a pünkösdöt követő tízedik napon ülik meg. A keresztények által titoknak nevezett, az  oltáriszentség során ismertetett kenyér és bor, amely nem más, mint a Mindenható egyszülött fiának testét, vérét, istenségét, illetve emberségét testesíti meg. Egyik jellegzetessége a körmenet, amelyhez a hívek Felvidék-szerte négy díszesen elkészített oltárt állítanak fel.

 

Advent: Szentmise advent 1. vasárnapján Nyárasdon. (Fotó: Hakszer Mária)

 

Az adventi időszak november 29-vel kezdődik majd. Ez a szeretet ünnepére való lelki-testi felkészülés időszaka. Ilyenkor a hívek esténként gyakorta gyűlnek össze, hogy imádkozzanak, énekeljenek, s csendes elmélyedéssel közösen hangolódjanak a karácsonyra. Advent négy vasárnapján az adventi koszorú egy-egy gyertyáját is meggyújtják.

 

A nyárasdi katolikus plébánia közösségi oldalán és a helyi templomnál található információs táblán közzétett helyi „naptár”.

 

A szentmisék keretén belül a mozgó ünnepek időpontjait a plébánosok tudatják a hívekkel. Továbbá ezekről az időpontokról informálódhatnak még a  templom információs tábláján is, amennyiben a lelkiatya gondoskodik annak kifüggesztéséről. Emellett vannak olyan települések, melyek a hivatalos honlapjukon, a helyi lapban és a helyi csatornán is megjelentetik az információt. Így volt ez Nyárasd községben is, ahol Bíró Sándor plébános informálta a szentmisén megjelenteket, de gondoskodott annak szélesebb körű  megjelentetéséről is.

 

Laky Erzsébet

 

Fotó: newsweek.com/gospelherald.com/ww.szatmar.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.