Tanulságos előadások, sok kacaj, kreatív foglalkozások: többek között ezek várták az érdeklődőket a helyi kultúrházban.

 

 

A Csemadok csiliznyáradi alapszervezetének rendezésében Családi napra került sor, méghozzá kortól függetlenül. Mindezt bizonyította, hogy kicsik, nagyok, idősek együtt szórakoztak. Míg javában zajlott a gyeremeknevelést érintő téma, addig néhányan kézműveskedéssel és izgalmas foglakozásokkal tették próbára ügyességüket. A február 8-i rendezvény elején Csiba Krisztina bemutatta Mackó Jankó kalandjai c. mesekönyvét.

 

  hirdetes_300x300   

 

Míg az egyik „sarokban” gyöngy-alkotások készültek örömmel, addig a másiknál agyagozásra került sor. A kultúrházban elhelyezett fajátékokat szinte mindenki lelkesen ki is próbálta. Az egyik helyen egy nagypapa „versenyzett” egy kislánnyal, a másiknál egy édesapa halászott gyermekével. Egy kislány és egy kisfiú fantáziájukat alkalmazva a fűzős játéknál foglalták le magukat.

 

 

Megkérdezésünkre elmondták, nem bár a feladatot nem ismerik kitalálták, mit csináljanak. Mint mondták, egyikük már a kézműveskedésen is túl van, míg a kisfiú ennek befejeztével megy oda. Mindketten nagyon jól érezték magukat. A gyöngyös foglalkozásnál édesanyák és édesapák válogatták a gyöngyöket, hogy gyermekük abból neki tetsző formát készítsen. A kosárfonásnál néhányan a kiállított alkotásokat csodálták, miközben a kosárfonó hallgatták, aki elmondta, hogy nem nehéz az elkészítésük.

 

 

A „családi nap kortalanul” ötletének eredétől Illés Attila a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke számolt be: „Az elmúlt évben „bébibumm” volt községünkben, 13 újszülött született, így jött az ötlet, hogy szólítsuk meg a fiatalokat. Sajnos, nálunk is probléma, hogy „elöregedik” Csiliznyárad, ezért szerettünk volna a fiataloknak is programot szervezni, hiszen nagyon sokan „kivándorolnak”, elköltöznek a községből. Emellett ugyebár, sokan elmennek más rendezvényekre, s úgy véltük, ha csak egy program erejéig is, de tartsuk őket itthon.”

 

 

A generációk megszólításának mivoltjáról a szervezet elnöke elmondta, fontos számukra, hogy a közösségi élet minél inkább gazdagodjon a faluban.

 

 

„Először szerettünk volna egy generációkon átívelő programot összerakni, záróműsorszámként egy  kultúrműsor a felnőttek részére, viszont a pénzügyi hátterünk ezt nem fedte. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szülőknek szóló előadásokkal kezdjük, viszont mint látja, a szülők is vidáman kézműveskednek.” – fogalmazott büszkén, látva, hogy a gyermekek és felnőttek is aktívan bekapcsolódnak a foglalkozásokba.

 

 

A helyi alapszervezet elnökeként egy éve tevékenykedő Illés Attila arról számolt be, hogy  a kezdeti nehézségek ellenére a tagság – az időseknek köszönhetően – egészen szépen felduzzadt és mintegy 150 tagot számlál. Hozzátette, hogy a Csemadok alapszervezetének tevékenységébe a fiatalok is bekapcsolódnak, aminek szintén nagyon örülnek.

 

 

„Bízok benne, hogy nem tévedtünk nagyot azzal, hogy a programok a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig mindenkit megszólítanak.” – fogalmazott Illés Attila.

 

 

A szervezet gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Csiliznyárad Község Önkormányzatával és a falubéli szervezetekkel. Ebben az évben ez az első önálló rendezvényük, viszont április 25-én, szombaton egy kitelepítési emléknapot rendeznek (koszorúzás és egy előadás), majd a falunap kísérőprogramjaként a kerékpártúra rendezésébe is bekapcsolódnak. Ősszel közönségtalálkozót – Hazajáró – tartanak. Az alapszervezet mindenkit szeretettel vár rendezvényeikre.

 

 

A generációk egy különleges kapcsolatot kovácsoltak össze, amely remélhetőleg erősíti a nyáradi közösségépítést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.