Eljárták az év leghidegebb évszakjának táncát és megtartották a gonoszűzést is.

 

 

Idén sem kímélték a telet Nemeshodosban. Nem volt hiány bolondos táncból, dudaszóból, rikkongatásból és persze, éhesen sem maradt senki, hiszen a házaknál ínyencségek kavalkádjával várták a nászmenetet. Mert ugye jó szokáshoz híven a dőrék idén is nászmenettel járták végig a községet, miközben egy-egy háznál megálltak, hogy kiűzzék onnan a rontást, s a gonoszt.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

A farsangi táncmulatságot a nemeshodosi és a nagyabonyi sőrék és dőrék tartották. A maszkot öltött személyek megálltak minden őket fogadó háznál, ahol megünnepelték a tavasz közeledtél, méghozzá menyasszony- és esküvői-tánccal. Elhangzott ám többször, hogy bár csúnyácska a mátka, mégis egybekelnek a vőlegénnyel. A dőrék szerint sok szépség az ara jegyesét sem bántotta, de épp összeillő páros. Kiderült ám, hogy a vőlegény se szent, hiszen az ara mellett bizony félrelép..

 

 

Ugyebár, a hideg sem kímélte az esküvői menetet. Ez viszont nem okozott gondot, hiszen lélekmelegítő és kedvderítő tüzes vizek „fűtést” biztosítottak a sőréknek. Aki elfáradt, díszek traktoron kísérte a násznépet. Szólt a zene, a sörbiciklin ritmusra járt az emberek keze-lába, ütemre tekerték a kerékpárt. Egy kisfiú rollerrel kísérte a vonulókat.

 

 

Jól elhúzták a muzsikáját a télnek. Nemeshodos Község Önkormányzata, a Csemadok helyi alapszervezete és a Hodosi Megmaradásunk Kultúrcsoport tagjai évről évre megtartják a dőrejárást.

 

Nagy Irma (első sorban balról kék kabátban)

 

Nagy Irma, helyi önkormányzati képviselő, a Kultúrcsoport tagja és egyben nemeshodosi dőre a Körkép.sk-nak elmondta, idén is nagyszerűre sikeredett a farsangbúcsúztató szokás.

 

„Énekelünk, vigadozunk, hogy mosolyt csaljunk a polgárok arcára. Fontos számunkra, hogy a közösségek összekovácsolódjanak, megérezzék a közösségi kikapcsolódás előnyeit.”

 

Beszélt arról is, meggyőződése, hogy muszáj az emberekkel személyesen találkozni, olykor ilyen bolondos napokat megtartani, hogy a magyarokban erősödjön a identitástudat.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Laky Erzsébet

Fotó: Keszi Ildikó

 

Ilyen volt a tavalyi dőrejárás:

Összefogással búcsúztatták a telet a hodosiak és a nagyabonyiak – képriport és videóösszefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.