Nyitókép: montazsmagazin.hu

 

Az UNESCO 1999. november 18-án határozott úgy, hogy a tavasz első napját a költészetnek szenteli. Március 21-én köszönt be az év legkedvesebb évszakának hivatalos kezdete az északi féltekén. A jeles nap megünneplésébe bárki bekapcsolódhat a saját eszközeivel.

 

Az ötlet a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkárától, Naima Tabettől származik. A javaslat jóváhagyása után először 2000-ben tartották meg, s azóta javasolt az évenkénti megtartása. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a költészet világnapja és a magyar költészet napja különbözik egymástól. Ez utóbbi József Attila születésnapjához köthető.

 

Kép: fidelio.hu

 

 hirdetes_400x285  

E napon a koronavírisos idő ellenére is különféle kezdeményezések vannak. Vannak, akik kedvenc költeményeiket osztják meg a közösségi médiában, vagy buzdítják a másikat erre. Mások saját verseiket hozzák nyilvánosságra.

 

Fotó: meinlcoffee.com

 

Volt már arra példa, hogy kávéházban valaki egy versért cserében kávét kapott. Idén a koronavírus-járvány terjedésének veszélyére való tekintettel az ünnepet mindössze otthon tarthatjuk meg, akár olvasással, akár a többiek versolvasásra buzdításával.

 

A Körkép.sk szerkesztősége is arra biztat mindenkit, hogy ossza meg kommentben olvasóinkkal kedvenc versét. A kedvencekből, kellő mennyiség összegyűlése esetén kiválasztunk hét darabot és egy hétig kijelöljük az adott verset a Nap verseként a Körkép.sk-n.

 

Ünnepeljük a költészetet együtt, felelősségteljesen!

 

Forrás: fidelio.hu/jelesnapok.oszk.hu/irodalmijelen.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!