A keresztények lelkiekben Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére készülnek. Ez egy hitben való elmélyülés, bűnbánat, ami négyven napig tart.

 

A felkészülés időszakában az önmegtagadás kerül előtérbe, s fontos a Jézus Krisztus teste-vére (az eucharisztia liturgiája), valamint a tanítás (ige liturgia). Átmenetileg a világban tomboló koronavírus-járvány miatt a plébánosok nem mutathatnak be nyilvános szentmiséket, ezért a média és az internet segítségével közvetítéssel pótolják azokat.

 

Rádió

 

 hirdetes_300x300  

Nagyböjt negyedik vasárnapján, azaz ma szentmisével indíthatjuk a napot, melyet  Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora 7 óra 5 perctől mutat be a szlovákiai Pátria rádión. Ezt rádiókészüléken és interneten kísérhetjük figyelemmel.

 

Koronavírus: Szlovákiában továbbra sem tarthatóak nyilvános szentmisék

 

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt továbbra is érvényes, hogy az egyházi programokat is érintő intézkedések idején nem tartanak nyilvános szentmiséket Szlovákia templomaiban.

 

A számos különféle kezdeményezés mellett a szlovák közszolgálati rádió is hozzájárul ahhoz, hogy a hívek legalább élő közvetítésben otthonaikban kísérhessék figyelemmel a vasárnapi szentmisét.

Részlet Kiss Róbert kanonok, általános helynök papokhoz intézett leveléből

 

A felvidéki magyarok Mária Rádióján vasárnap délutánonként 15.00 órától „vehetnek részt” a vasárnapi szentmisén.

 

Közösségi média

 

A közösségi médiában több helyen is látható szentmise. Ilyen például a dunaszerdahelyi Szent György-templomból közvetítendő szentmise, ami 11.00 órától tekinthető meg a plébánia FB-oldalán. 

 

Herdics György esperes szintén közvetített szentmisét, méghozzá 11.00 órai kezdettel a FB-oldalánFB-oldalán.

 

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség honlapján  összegyűjtve megtalálhatóakba vasárnapi és hétköznapi magyar miseközvetítések.

 

De ilyen felvételeket találunk Bős város FB-oldalán és a nádszegi Szent István római katolikus plébánia FB-oldalán is.

 

Programok

 

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség honlapján a közösség különféle kezdeményezései mellett lelki programokba is bekapcsolódhatunk. A pozsonyi magyar katolikusok Facebook oldala amellett, hogy naprakész információkkal segíti a hívek tájékozódását, lelki támaszt is nyújt ezekben a napokban.

 

A Sikabonyi Mindenszetek Temploma, vagy a Nyárasdi katolikus plébánia FB-oldalán egyaránt található lelki táplálék.

 

Imádkozás

 

A Szlovák Püspökkari Konferencia is arra biztat, hogy használjunk ki minél több időt imadságra, Szentírás olvasásra, zsolozsma végzésre.

 

Erre biztat Parák László bősi plébános is, ahol  naponta kinyitják imádkozásra az Anitóchiai Szent Margit templomot.

 

Laky Erzsébet

 

Forrás: Molnár Tamás a pozsonyi magyar hívek lelkipásztora/Bős város FB-oldala/a nadszegi plébánia FB-oldala/dunaszerdahelyi.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.