A kultúrában aktív helyi csoport évek óta politikamentesen dolgozik. A Csemadok helyi alapszervezete kiveszi a részét a községi feladatokból, szervez, kirándul. Darnai Bálint elnök fiatal lendületével becsületesen teszi a dolgát. A tagok feláldozzák szabadidejüket, hogy a kultúráért, a magyar nyelv ápolásáért tegyenek. Mindezt úgy, hogy mindenki jól érezze magát.

 

A Csemadok csilizpatasi elnökét faggattuk sikerük titkáról, tagságukról, terveikről, de megtudtuk azt is, hogy miért ők a repülős csemadokosok.

 

Hogy értékeled a Csemadok-tagok munkáját?

 

 hirdetes_810x300  

Vezetőségünk aktívan kiveszi a részét a munkából. Mindenki szorgalmasan dolgozik, az önkormányzat is támogatja tevékenységünket. Igaz, nem dúskálunk anyagiakban, hiszen működési költségeinket saját magunknak is muszáj kigazdálkodnunk azért, hogy megvalósulhasson az adott színházlátogatás, vagy nagyobb rendezvény. Ehhez hozzájárul a sajtó is.

 

Lázok Attilának, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya titkárának is nagyon nagy köszönettel tartozunk. Ha minden jól megy, idén sikerül megrendeznünk a IV. Csilizpatasi Fesztivált, amit a Csemadok szervezett az elmúlt négy névben. Kijelenthetjük, hogy a járási Csemadok is támogat minket anyagilag, erkölcsileg.

 

Mit kell tudni erről a fesztiválról?

 

Teret szeretnénk adni rajta minél több csallóközi tehetségnek. Egy nagyon igényes program összeállításán dolgozunk.

 

Madártávlatból a Csallóköz felett – Ismét sikeres volt a csilizpatasi repülős nap

 

Akkor ez is nagy munkát igényel. Ezen kívül mely rendezvényeitek igénylik a legnagyobb szervezést?

 

Itt említhetjük a 2016-os repülőnapot, ami mögött egy éves szervezés volt. De a rákövetkező, 2017-es fesztivált is, ahol magyarországi sztárvendégeink is voltak, mint pl. a Hip Hop Boyz,  Varga Miklós, a finom ételekről pedig Fábrik Károly gondoskodott. A fesztivál létrejöttét, valamint megvalósulását a járási Csemadok mellett Fábrik Károly is támogatták.

 

Mindig odafigyelünk a rendezvények gasztrológiai felhozatalára is, hiszen az emberek szeretik, ha megéhezve valamilyen finomságot fogyaszthatnak. E fesztiváloknak köszönhetően alapszervezetünket elnevezték repülős csemadokosoknak (mondta nevetve), mert zsinórban négy éven keresztül sikerült repülőnapokat szerveznünk, ahol a sétarepüléseken közel 1000 embert reptettünk meg.

 

A legnagyobb örömünkre az szolgált, hogy hatalmas volt az érdeklődés, hiszen a környéken is számtalan rendezvény volt, s az emberek ide is ellátogattak. De említhetném akár a bősi motoros találkozót is… Onnan is átjöttek.

 

Pillanatkép az alapszervezet évzáró üléséről

 

Miért beszélsz a rendezvényről múlt időben?

 

Szép korszakot tudhatunk magunk mögött, de sajnos a rendezvény helyszínén, ahol mindez megvalósult, elvesztettünk egy parcellát. Felszántották a hereföldet.

 

Mi a tapasztalatod, mennyire tudod a szervezet életébe bevonni a fiatalokat?

 

A Csemadok-szervezet vezetősége is vegyes. Középkorosztály is van benne és a fiatal is. Ezáltal mindig olyan programot kell szerveznünk, hogy a fiatalok körében is közkedvelt legyen. Sajnos, ez az internetes világ nagyon elrontotta a dolgokat. Nem egy árusunk panaszkodik arra, hogy összességében véve már nagyon nagy az érdektelenség. Egyre kevesebben járnak rendezvényekre. Éppen ezért kell egyedit tartani, legalábbis én ebben hiszek.

 

Ünnepvárás csemadokos-módra Csilizpatason

 

Mit gondolsz, mennyire fontos egy csilizpatasinak a magyar kultúra?

 

Meggyőződésem, hogy nagyon fontos, hiszen 2010-ben amikor újra megalakultunk, – úgy emlékszem rá, mintha ma lett volna -, először 50 darab Csemadok-bélyeget akartak nekem adni a járáson. Lázok Attila meglepődött, hogy én ragaszkodtam ahhoz, hogy egy egész pakkot elhozzak 100 darab bélyeggel. Majd az alakuló gyűlés előtt hívnom kellett őt, hogy hozzon még 20 darabot.

 

Mozgalmas év áll a csilizpatasi kultúrakedvelők mögött (Képes, videós összefoglaló)

 

Szerinted mi az oka a sikereteknek?

 

Mint már az előző elnök, Füssy Péter is vallotta, a kultúra nem engedi be a politikát. Ezt folytatjuk mi is. A repülőnapon is az volt, hogy mikor kerestük a támogatót, egy-egy esetben elsőként azt kérdezték tőlem, hogy lesz-e ott politikai párt. De mi a legelső perctől független eseményeket szervezünk, mert vallom, hogy az embereket ma már csak politikától független rendezvénnyel lehet megszólítani.  Emellett, ugye a rendezvényeink nem jöhettek létre támogatóink nélkül, akiknek egyszer sem játszottuk el a bizalmát, tartottuk magunkat a megbeszéltekhez.

 

Az évzárón Takács Ernő polgármester is jelen volt.

 

Melyik volt a legközkedveltebb rendezvényetek?

 

Hála Isten, mások rendezvényeit is motiváltuk. Ami még fontos, hogy retro-autó motor találkozót is szerveztünk Paksi Tiborral és az önkormányzattal. Kísérőprogramot is szerettünk volna, s kisgazdaként ötleteztem, hogy legyen, retro-traktor kiállítás. A környékbeli kis gazdák nagyon örültek a környékben. Elmondhatjuk, hogy mindegyik nagyon közkedvelt volt úgy a helyiek, mind a látogatók körében.

 

Honnan jönnek az ötletek, hogy mindig sikerül párját ritkító eseményeket tartanotok?

 

A repülőnap kimondottan úgy indult (pilóta vagyok), hogy szerettünk volna egy olyan rendezvényt, ahol betétprogram a sétarepülés. Jó viszonyt ápolok a périekkel (szerk. megj. Magyarország), Bessenyei Péterrel, de Vári Gyula is az ismerősöm. Tehát ezen a szálon történt, a többi esetében pedig az egyediségre törekszünk, ami minőséget tükröz.

 

Gundel Takács Gábor Csilizpatason – Életem két visszatérő kérdése: Ki az igazgató úr, és hova esnek a játékosok

 

Mik az idei terveitek az említett fesztiválon kívül?

 

Tagjaink már március 15-e alkalmából rendbe hozták a honvéd síremlékeket. Tervezünk két színházlátogatást is, de a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra ellátogatunk majd a kitsee-i csokigyárba. Szeretnénk a lipóti pékséget is felkeresni, s megnézni Pannonhalmát is.

 

Mi a szervezet legnagyobb célkitűzése a közeljövőt illetően?

 

Szeretnénk tovább folytatni a tevékenységünket, valamint olyan kreatív, nagyszabású rendezvényeket tartani, amik akár kultúrházban is megtartathatók, mert sajnos nem tudjuk befolyásolni az időjárást, s félünk, hogy a rendezvény kárba vész.

 

Fergeteges bemutatók az 1. Csallóközi Légi Majálison (képek, videó)

 

Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánunk és sok elégedett látogatót.

 

Köszönjük. Én pedig ezúton szeretném a támogatóinknak megköszönni a segítséget, köztük médiapartnerként Önöknek is, a Körkép.sk szerkesztőségének is, hogy hozzájárultak eseményeink sikeréhez.

 

Laky Erzsébet

További ajánlott írások:

 

“Itt a tavasz! Irány az ég!” – Ismét repülős napot szerveznek Csilizpatason

Mozgalmas évet zártak a csilizpatasiak, ismét újdonságra készülnek

Fantasztikus hangulattal zárták az idényt a csilizpatasi repülőnapon – Képekkel

Ismét szárnyaltak Csilizpatason

Attraktív programokkal zárta le a tavalyi évet a Csemadok Csilizpatasi Alapszervezete

 

Összefogásból jeles – Így ünnepeltek Advent harmadik vasárnapján Csilizpatason

 

Konzervatív megoldások helyett vakmerőség

 

Juniális és helikopterezés Csilizpatason – Képek

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.