A mai modern világban sajnos, egyre inkább feledésbe merülnek a szokások, a hagyományos öltözködési mód. Egy nap erejéig változtat most ezen egy többek között az összetartozást is jelképező kezdeményezés.

 

Újra divatba hozták a népviseleti darabokat és azok viseletét. Nem is akárhogyan! Az egyes motívumok egy része megtalálható táskákon, ruharabokon is, Mintái öltöztetnek, s egyedien elegáns megjelenést kölcsönöznek a viselőnek.

 

 

 hirdetes_810x300  

Hat évvel ezelőtt Hrágyel Dóra nagyszerű ötletének köszönhetően indult el egy kezdeményezés, miszerint április 24-e legyen a népviselet napja. És úgy is lett. Aki e napon ünnepelni szeretne, nincs más dolga, mint valamilyen népviseleti darabot magára öltenie.

 

 

Dóra ötletének eredete egy szatmári blúz farmerral való véletlenszerű felpróbálásához köthető. Ekkor látta, hogy a ruhadarabok párosítása kiváló választás még egy egyszerű napon is. Ezen felbuzdulva hamar megalkotott egy felhívást, ami az ismerősi körében percek alatt elterjedt és népszerűvé vált. Egyre többen viseltek büszkén népviseleti darabot. Így lett április 24-e a népviselet napja.

 

 

A mai napon az összetartozást is jelképezzük azzal, ha magunra öltjük például az alföldi, dunántúli, a felföldi, vagy az erdélyi népviselet egy-egy darabját.

 

Április 24-én különféle felhívások, foglalkozások is vannak. Létezik kvíz a magyar népviseletről, elektronikus népmese-foglalkozás, papírtariszna-készítés és egyebek.

 

A kezdeményezés szerencsére egyre inkább kezd hagyománnyá válni. Aki kedvet kapott, csatlakozhat a felhíváshoz, s akár még fotót is készíthet magáról az Egy nap népviseletben 2020 FB-eseményéhez, ITT. S ne akadályozzon senkit a koronavírus-járvány sem, mert magyarként otthonainkban is tündökölhetünk!

 

Viseljünk büszkén ma és az év bármelyik napján kincseink darabjaiból, nemzeti értékeinket jelképezve. Töltsön el büszkeséggel, s jóérzettel, hogy magyarok vagyunk! Mert magyarnak a világ bármelyik pontján jó lenni.

 

Laky Erzsébet

 

 

 

Képek: Egy nap népviseletben – 2020Egy nap népviseletben – 2020

Források: folkpedia.hu/pompasnapok.blog.hu/Egy nap népviseletben – 2020

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.