Nyitókép: awarenessdays.com

 

Évente egy külön napot szentelnek a családoknak…

 

Az ENSZ immár huszonhat éve, hogy május 15-ét a családok nemzetközi napjává nyilvánította. Mivel a családot a társadalmi intézmények egyik legjelentősebbjeként tartja számon, külön figyelmet érdemel. A kezdeményezéshez Szlovákia és Magyarország is csatlakozott.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1980 óta odafigyel a családtémát érintő kérdésekre.

 

„A család nemzetközi napja a nemzetközi közösség családnak tulajdonított jelentőségét tükrözi”

 

– olvasható az Európai Parlament honlapján.

 

E napnak hivatalos szimbóluma is van, méghozzá egy piros színű kép, ami köré zöld színű kör íródik. Ez utóbbi egy házat jelképez, de csak érintőlegesen. Míg a kép egy szív körvonalait tartalmazza. A zászló értelmében

 

„a családok a társadalom középpontjában állnak, és életkortól függetlenül mindenki számára stabil és támogató otthont nyújtanak”.

 

Foto: vgyke.hu

 

 

A hagyományos család tagjait egy édesapa, egy édesanya és a gyermek(ek) alkotják. A családokban kombinált kötelékek vannak, mint pl. édesapa és édesanya, gyermek és szülő, gyermek és gyermek, férj és feleség közti kapcsolatok.

 

 

E nap alkalmából különféle kezdeményezések vannak. Néhány helyen rendezvényeket tartanak (kivéve a koronavírus-járvány alatti időszakot), programsorozatokat rendeznek. A sajtó családközpontú műsorszámokat közvetít, sugároz. Az írott média családdal kapcsolatos cikkeket is megjelentet.

 

 

A közösségi oldalakon a témát érintő elmélkedések, zenék jelennek meg. Ilyenkor egyesek a családokért imádkoznak.

 

 

Laky Erzsébet

 

Források: vilagnap.com, EP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.