Nyitókép: imd.icom.museum

 

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977-ben tartotta tizenegyedik konferenciáját. Ezen az összejövetelen döntöttek arról, hogy múzeumok világnapját hoznak létre, melyet minden évben meg is ünnepelnek.

 

A Tanács célja a világnap megtartásával kapcsolatban az volt, hogy az emberek figyelmébe ajánlják azoknak az intézményeknek a jelentőségét, amelyek tudásunk, ismereteink bővítésére szolgálnak. Erre a napra minden évben más témát választanak ki, de a nap megtartását is koordinálják. A témák közé sorolható többek között a globalizáció, az őslakosok, a környezetvédelem és a kulturális hiányosságok áthidalása egyaránt.

 

Fotó: archív

 

  hirdetes_300x300   

Egy angol portál szerint, a mai világban az emberek megkérdőjelezhetnék, hogy a múzeum világnapjára, múzeumlátogatásra miért fordítsanak időt, hiszen ma már a modern technológia segítségével szinte mindenre választ találhatnak.

 

Igen ám, viszont be kell látnunk, hogy a kapott válasz akár még pontatlan is lehet. Egy 2016-os tanulmány szerint, az interneten található történelmi tényeket érintő információk 48 %-a pontatlan vagy téves.

 

Kép: Magyar Nemzeti Múzeum FB-oldala

 

Az esemény 1977-es első megünneplésétől kezdve minden évben felkérik a világ összes múzeumát, hogy a világnap megtartásába kapcsolódjanak be, támogatva így az intézmény világszerte betöltött szerepét, s a témában izgalmas és ingyenes programokat szervezzenek az érdeklődők számára.

 

 

A jeles napot szerte a világban számos országban megtartják. Néhány helyen külön programokkal készülnek, míg másutt ingyenes belépést hirdetnek az adott intézménybe. Idén ezt a koronavírus-járvány miatt másképp oldják meg.

 

Több múzeum vezetősége is virtuális kiállításmegnyitóra hívja az embereket. Ilyen pl. a Magyar Nemzeti Múzeum ma 21.00 órától kezdődő virtuális kiállítása is.

 

Laky Erzsébet

A cikkünk megjelenése óta igazgatóváltás törtent a Csallóközi Múzeumban. Jelenleg Nagy Iván vezeti a dunaszerdahelyi Sárga kastélyban található intézményt.

 

Csallóköz kincsei – időutazás és régióismeret Dunaszerdahelyen

 

Források: jelesnapok.oszk.hu/funzine.hu/daysoftheyear.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.