Vásárlási láz, bezingőz, motorzaj, porfelhők áradata… S mindenek fölött nagyszerű hangulat. Többek között így zajlott az egyedi csallóközi esemény a Szekeres Ranchon.

 

 

A tikkasztó hőségben százával érkeztek az érdeklődők Gútára. Az Élmény-napnak otthont adó Szekeres ranchon izgalmas programok zajlottak augusztus utolsó szombatján…

 

 hirdetes_810x300  

 

Termelők gyűltek össze portékáikat árulva. Vásárolható volt friss zöldség/gyümölcs, kézműves alkotások, mézborok, gyógyteák és különböző növények is…

 

 

Magas adrenalinszint, páratlan látványosság és a gyermeki lelkesedés volt érzékelhető a motoros összecsapás helyszínén. Az autósok izgatottan várták, hogy sorra kerüljenek, s máris kúszhatott felfelé a lóerő, miközben a járművek igazi portömeget hagytak maguk mögött. Olyannyira, hogy szinte azt sem láttáka nézők, melyik gépjármű rója a köröket.

 

 

„Apa, én is akarok így hajtani, ilyen porfelhőben! Ezt fogom majd csinálni!” – jelezte az egyik kisfiú jó előre, hogy felnőttként ő is a roncsderbis életérzést fogja választani… Édesapja arca nem épp a legnagyobb örömöt tükrözte.

 

 

Az augusztus 29-i rendezvénysorozatról a gazdatüntetésekről is ismert Pikáli Róbert főszervezőtől megtudtuk, hogy három ötletet egyesítettek. A szervezők egyik célja, hogy őstermelői piacot létesítsenek Gútán, hogy a Felső-Csallóközben is legyen ilyen hagyomány. Ehhez társult a roncsderbi és a lovas rodeo showt (E két utóbbi a koronajárvány miatt tolódott – szerk. megjegyz.) A szervezők koncerteket is programra tűztek és termelői bált is szerveztek, amelyre maguk a termelők biztosították a tomboladíjakat.

 

 

A helyit veszem, mert helyin az eszem elnevezésű „vásár” célját Pikáli Róbert így összegezte: „Az őstermelői piac lényege, hogy szeretnénk, hogy az emberek megismerjék a termelőket, kézműveseket. A mai egy próbaszerű alkalom, hiszen a debütáló, első piacot majd szeptemberben tartjuk, méghozzá egy gyönyörű helyen, a gútai vízimalom belső udvarán.  Tematikus piacokat tervezünk, pl. szeptemberben a murci indul, s ilyenkor kóstoltatás is lesz, novemberben pedig Márton-napi hagyományokkal ötvözzük majd az akkori eseményt”.

 

 

Mint elmondta, számítanak az őstermelők hozzájárulására is: „Bízunk abban, hogy az őstermelők bekapcsolódnak majd az egyes tematikák megvalósításába. Nem csak egy „egyszerű” piacot szeretnénk, hanem hogy közösségépítő célzata is legyen. Természetesen, időpontilag mindig alkalmazkodunk majd a többi piachoz (csilizközi, tallósi)” 

 

fogalmazott. A gyermekeket is bekapcsolják a piacozásba, programokkal, ismertetőkkel lekötve figyelmüket. Pikáli Róbert megemlítette a termelői piac – adunk, veszünk, segítünk FB-csoportot (online piactér – szerk. megjegyz.), ahol már 7 800-an vannak, s eddig nagyon hasznosnak bizonyult.

 


 

A vidám kikapcsolódáshoz a lovasprogramok, koncertek (Túlontool, Rock projekt, Rubin zenekar) s a változatos gyermekprogramok is hozzájárultak. A legkisebbeket megmérettetések várták, de arcfestésre és kézműveskedésre is lehetőség nyílt.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.