Nyitókép: Bacsó Mátyás

 

 Az év legszebb ünnepét a felvidéki magyar előadóművész már évek óta Angliában tölti. Ott, ahol családjával él. De vajon hiányzik-e neki a csallóközi karácsony, vagy már inkább az ottani szokásoknak megfelelően karácsonyoznak?

 

A Nyárasdról származó a jelenleg Angliában élő Bacsó Mátyással beszélgettünk a karácsonyi szokásaikról. A szigetországban családot alapított zeneszerzőt, előadóművészt a hagyományaikról, menüsorról, ünnepi dalokról is kérdeztük.

 

Mikor szoktad beszerezni a karácsonyi ajándékokat?

 hirdetes_810x300  

 

Általában november közepe körül kezdek el gondolkodni azon, hogy kinek milyen karácsonyi ajándék lenne jó. Elkezdődik egy folyamat, de a munka néha közbe szól. Aztán azon kapom magam, hogy már december második hete van és még mindig nem jutottam sokkal előbbre… A nagyobb ajándékokat, vagy amit előre meg kell rendelni, korábban szoktam megvenni, de előfordul, hogy a kisebbeket viszonylag későre hagyom.

 

 

Karácsonyi várakozás, ünnepi díszítések

 

Angliában hogyan készülnek az emberek a karácsonyra?

 

Minden országban más egy kicsit a karácsonyi várakozás. Még egy településen belül is ahány ház, annyi szokás. Az idei karácsony nyilván teljesen eltér a megszokottól. A karácsonyi készülődés itt is adventtel kezdődik. Talán a legszembeötlőbb különbség, hogy a készülődéshez itt az is hozzátartozik, hogy a karácsonyfát már december elején-közepén feldíszítik az emberek.

 

 

Hogy viszonyultál a „korai” fadíszítéshez?

 

Nekem ez eleinte nagyon furcsának tűnt, bár van ennek praktikus oldala is.

 

 

Angliában milyen a kültéri díszítés?

 

A települések központjait szépen kivilágítják. Az emberek általában a házaikat is hangulatosan feldíszítik, sokan kis karácsonyi falut ‘építenek’ otthonukban. A szomszédunkban lakik egy öreg bácsi, Maurice a neve. Nagyon jó fej. Már hosszú ideje szenvedélyesen gyűjtögeti karácsonyi falujához a kivilágított kicsi házakat, templomokat és karácsony előtt a téli kertjében egy nagy asztalon összeállítja őket. Aztán meghívja a szomszédokat és ünnepélyesen meggyújtja a falu fényeit. Eszünk, iszunk, beszélgetünk. Nagyon hangulatos látvány, a gyerekek egyenesen imádják. Karácsony előtt néhány nappal mi is áthívjuk a szomszédokat forralt borra. Jó összejönni, elbeszélgetni. Hát ezek sajnos idén elmaradtak.

 

Rövid video Colchester karácsonyi fényeiről:

 

 

A csallóközi és az angliai „Mikulás”

 

Mennyire tartjátokk a csallóközi szokásokat? Mi az, ami különbözik? Mennyire tartjátok a Santa szokást?

 

A Saint Nicholas, vagy más néven Santa Claus, illetve Father Christmas (karácsony apó) megegyezik a mi Szent Miklósunkkal, Mikulásunkkal. Ez egy nagyon hasonló hagyomány, ugyanaz a gyökere. A mi Mikulásunk december 5-én este hozza az ajándékokat. Santa pedig 24-én éjjel. Ennek hagyománya lényegesen régebbre nyúlik vissza, mint a mi Mikulásunké. Father Christmas hagyománya Angliában már az 16. században megjelent. Több elnevezéssel is találkozik az ember. A különbség annyi, hogy míg Nagy-Britanniában a ‘Father Christmas’, addig az Egyesült Államokban inkább a Santa Claus elnevezés használatos.

 

Egyébként a karácsonyfa-állítás hagyományát a magyarok és az angolok is német mintára vették át a 19. században. Az én feleségem angol, így mi biztosra megyünk, és megünnepeljük december 5-én este a Mikulást, december 24-én magyarosan karácsonyozunk, 25-én pedig angolosan. Kialakítottuk a saját közös hagyományunkat. Az az izgalom, amit gyerekként megéltünk, mára megváltozott. Ez már a gyermekeinkben él tovább és szülőként nekünk ez a legnagyobb öröm.

 

A nyárasdi Bacsó Mátyás szívből énekel, örömmel zenél Angliában, és járványidőszakban „zeneszerző maratont” tart – (Nagyinterjú)

 

Mit jelent neked a karácsony?

 

Elsősorban Jézus üzenetét, aki az igaz szeretetre tanít bennünket. Egymás megajándékozása szeretetünk kinyilvánításának szimbóluma, de az ajándék anyagi értékének ehhez nincs sok köze. A karácsonynak a családról, a szeretetről és a háláról kell szólnia.

 

 

Ünnepi menüsor

 

Hogyan ünneplitek ti a karácsonyt Angliában és mi a karácsonyi menü?

 

Mi magyarok karácsony legfőbb ünnepének igazából a szentestét éljük meg, ami szerintem fantasztikus, mert így egy két napos ünnepet három napra osztottunk szét. Mi ugye 24-én este ajándékozunk. Angliában december 24-e még munkanap és 25-e az igazi ünnep. Reggel bontják ki az ajándékokat és a karácsonyi ebéd az ünnep fénypontja. Mi karácsonykor elmegyünk az éjféli misére, vagy a karácsonyi Istentiszteletre.

 

A családommal szentestén magyar karácsonyt tartunk. Magyar karácsonyi dalokat hallgatunk, énekelünk, és az otthoni hagyomány szerint halat eszünk. A pontyért nem igazán rajongok, annál inkább szeretem az itteni tengeri halakat. A tengerhez közel élünk, így nem gond friss tengeri halat venni.

 

 

És ezt ki készíti el?

 

Szenteste én vagyok a vacsorafelelős. Kirántott tőkehal és sült lazac krumplipürével, különféle párolt zöldségekkel. Ehhez hozzájön egy almás-répás reszelt saláta, ananásszal és naranccsal. Ez valamiért hagyománnyá vált még gyerekkoromban a mi családunkban és szeretném, ha ezt a gyermekeim is tovább vinnék. A kirántott hal krumplipürével és ennek a salátának az íze felidézi bennem a régi karácsonyok hangulatát. Én itt bevezettem, hogy szenteste a vacsorához mindig Tokaji Aszút bontunk.

 

 

És a bejgli?

 

Persze, a menühöz hozzátartozik karácsonykor a mákos és diós kalács is. Az ízeknek és az illatoknak hatalmas erejük van.

 

 

Mikor kóstoltál először karácsonyi menüt?

 

2011-ben találkoztam feleségemmel, Isabellel. Ekkor másodéves voltam a zenei főiskolán. Abban az időben éppen annyi pénzt kerestem éttermi zongorázással, amennyiből fenn tudtam tartani magam, míg tanultam. Arra nem volt pénzem, hogy hazautazzak karácsonyra. Isabel szülei meghívtak, hogy karácsonyozzak náluk. Ekkor volt szerencsém először végigkóstolni az angol karácsonyi menüt. Szerintem fantasztikus! Azt mondjuk nem hiszem, hogy mindenki annyire finoman készíti el, mint a feleségem családja, no de nézzük a menüt!

 

Egészben sült pulyka, sült burgonya, töltelék, császárszalonnába csavart datolya, kenyér-szósz, áfonya-szósz, mindenféle párolt zöldség és a kötelező párolt kelbimbók, ezt követi a desszert a ‘Christmas pudding’ Brandy-s tejszínnel. A karácsonyi asztal megterítése nem kis dolog, az bizony férfi munka! Ezt apósommal mi szoktuk bevállalni, ugyanúgy, mint az italok előkészítését. No, ez most otthoni füllel nem hangzik komoly feladatnak, de apósom ezt nagyon komolyan veszi. Az ebédre várva pezsgőt bontunk. A főételhez kiválasztja a megfelelő fehér és vörös bort. A desszerthez pedig desszert-borokat.

 

Azért a többes szám, mert többfajta bort is kibont, így össze tudjuk hasonlítani, melyik illik jobban az ételhez. Mindegyik italhoz külön pohár jár, így most már azt hiszem érthető, hogy miért is férfimunka a karácsonyi asztalterítés és az italok kiválasztása. Karácsonykor Port (észak-portugáliai, portói likőrbor) is kerül az ünnepi asztalra. Apósom több tucat üveg Portot őrizget a borospincéjében az 50-es, 60-as évekből. Ez a fajta bor nagyon jól érik és minél öregebb, annál jobb. Ebből bontunk egy üveggel minden karácsonyra. Ez egy külön procedúra, mert ilyen öreg bort nagyon óvatosan kell kibontani.

 

Egy dal Felvidékről- Ma mutatják be Bacsó Mátyás “Szülőföldem” című szerzeményének videoklipjét (interjú)

 

 

Karácsonyfa-díszítés

 

Hogyan zajlik a karácsonyfa díszítés? A gyerekek is besegítenek?

 

A karácsonyfa díszítés, illetve a ház feldíszítése nálunk külön folyamat. Ezt úgy december közepén kezdjük el. Feleségem szinte egész decemberben gyártja a gyerekekkel a különböző karácsonyi díszítéseket, a karácsonyi lapokat is. A mi fánkra sok olyan dísz kerül, amit ők készítettek. A gyerekeknek nagy élmény, hogy besegíthetnek. Péter két és fél éves múlt, Emma pedig már lassan öt éves, ő már a karácsonyi lapok írásába is besegít. A fára nálunk zselés szaloncukor is kerül, ami Angliában amúgy nem szokás. A teljes karácsonyi gyertyás kivilágítást szenteste gyújtjuk meg.

 

Melyik szokást emelnéd ki, ami népszerű, de Csallóközben nincs?

 

Ilyenből több is van. Ami nekem nagyon tetszik, hogy itt az emberek karácsony környékén összejönnek az utcán, s együtt eléneklik a karácsonyi dalokat. Ez nagyon elterjedt főleg falvakban, kisvárosokban. De talán a karácsonyi cracker a legnépszerűbb játék, amiről én azelőtt nem hallottam.

 

Elmagyaráznad, mi az a cracker?

 

A karácsonyi cracker egy igazi angol ajándék, melynek kinyitása közkedvelt családi hagyomány Nagy-Britanniában. Ez egy nagy szaloncukorszerű ajándék, amit az angolok két végénél fogva közösen bontanak ki a karácsonyi asztalnál. Az egész műveletet pedig egy nagy pukkanás kíséri. A crackerben egy papír-korona, egy vicces találós kérdés és egy kis ajándék található: kulcstartó, vagy ilyesmi.

 

 

 

Karácsonyi dalok

 

A gyermekeid angol karácsonyi dalokat tudnak, vagy magyart is?

 

Tudnak a gyerekek angol karácsonyi dalokat is, de igazából az éneklés területén a magyar dominál. Sokat éneklek a gyerekeknek egészen kis koruk óta és több tucat magyar dalt tudnak. Az az igazság, hogy én az angol dalokkal nem foglalkozom. Angol dalokat tanulnak az oviban és az iskolában. Én csak magyar dalokat tanítok nekik. Vagy inkább fordítva mondom. Ha én nem tanítom meg nekik a magyar dalokat, más nem fogja. Az angol közegben ahol élünk, a magyart pozitívan kell diszkriminálnunk.

 

Az a filozófiám ezzel kapcsolatban, hogy minden apró lehetőséget meg kell ragadni és napi szinten kell használnunk a magyar nyelvet. Magyar dalok, mesék, rajzfilmek és persze a legfontosabb, hogy ők is naponta beszéljenek magyarul. Szóval ez nem csak a karácsonyi dalokra vonatkozik, hanem úgy általában.

 

Melyik karácsonyi dalt éneklitek a legszívesebben?

 

Péter kedvence a ‘Kiskarácsony, nagykarácsony’. Emma pedig a ‘Pásztorok, pásztorokat’ szereti jobban. Ez az én kedvencem is. Nálunk a karácsonyi éneklésnek komoly hagyománya van. Egyrészt azért, mert én már gyerekként zongoráztam-énekeltem őket, másrészt anyukám és nagypapám is szerette énekelni a karácsonyi dalokat és ez így kialakult. Papával mindig énekeltünk valamit, akárhányszor csak összejöttünk. Idén karácsonykor talán éppen ezt az anyukámmal való közös éneklést fogom hiányolni a legjobban. Sajnos idén csak magunkban karácsonyozunk.

 

 

2020. évi karácsony üzenete

 

Mi az idei karácsony üzenete főleg a koronavírus járvány miatt?

 

Ez jó kérdés. A karácsony üzenete mindig ugyanaz. Az, hogy mi ezt az üzenetet hogyan tudjuk befogadni, mennyire vagyunk készek rá, hogyan értelmezzük, igazából ez az, ami változó. Számomra idén a kis dolgok értékelődtek fel. De éppen ezek a kis dolgok azok, amik igazán számítanak, és ezek az emlékek azok, amiket igazán megőriz az ember egy életen át, s talán még azon túl is. Ahogy együtt ülünk a fa körül, ahogy együtt énekeljük a karácsonyi dalokat, boldogan nézzük gyermekeink örömét, s ahogy ezt az örömet megosztjuk egymással, egy pohár bor mellett éjjelbe nyúlóan elbeszélgetünk. Megszoktuk már, hogy anyukám és Isabel szülei is velünk karácsonyoznak. Idén sajnos erre nincs lehetőség. Ez fog hiányozni a legjobban. Az idei helyzet rámutat arra, ami igazán számít, hogy mi is a legnagyobb érték: a szeretet, s az együttlét.

 

 

Köszönöm a beszéltetést. Áldott karácsonyt kívánunk Nektek.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget és szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden kedves olvasónak áldott, békés karácsonyt és egy boldogabb új esztendőt kívánjak!

 

Laky Erzsébet

Képek: Bacsó Mátyás

 

Trianon fáj! – debütált Bacsó Mátyás legújabb videoklipje a Trianon100 alkalmából (interjú)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.