Nyitókép: szentkoronaradio.com

Megkezdődött a keresztények legjelentősebb ünnepére való felkészülés… A negyven napos húsvéti várakozás után a hívek Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek.

 

A mai nappal, hamvazószerdával – (a hamvazószerdáról bővebben ITT írtunk) – megkezdődött a várakozás. Ebben a böjti időszakban valójában az emberek elcsendesednek, testben és  lélekben egyaránt böjti szokások megtartásával végeznek teljes megtisztulást.

 

Ez az időszak segít abban, hogy megerősödjünk, s elmélyítsük a hitünket az ima által. Ferenc pápa az imádkozásról többet között azt mondja,

 

 hirdetes_400x285  

„Az állhatatos ima fokozatos átalakulást eredményez, megerősít a megpróbáltatások idején, megadja azt a kegyelmet, hogy annak támogatását élvezzük, aki mindig szeret és védelmez bennünket.”

 

Kép: katolikus.hu

 

Bíró Sándor plébániai kormányzó a nyárasdi plébánia FB-oldán azt írja, az egyház ugyan enyhített a böjti szabályokon, de

 

„hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek lehetőleg csak egyszer étkezzenek és még kétszer vehetnek magukhoz élelmet (nálunk ez a szabály abban a formában honosodott meg, hogy csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk). E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.”

 

Kép: Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ FB-oldala

 

A Magyar Katolikus Püspöki Kar egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy önmagában nem elég a hústól való tartózkodás, hisz az csak egy része a böjtnek, az önmegtartóztatás gyakorlásának.

 

„A Jézus tanítása szerint böjt Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülök közelebb.”

 

– olvasható a nyárasdi plébánia közösségi oldalán

 

Kép: Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ FB-oldala

 

Az idei nagyböjt nagyban különbözik az eddigiektől, hiszen koronavírus-járvány uralkodik a világban. A fertőzés rohamos terjedésének megfékezése érdekében jelenleg nem lehet nyilvános szentmisét tartani. Így egyes plébánosok szentmise-közvetítést biztosítanak híveik számára, vagy gondolatokkal, írott formában jelentetnek meg szentbeszédeket, Így könnyítik meg ezt az embert probáló időszakot. Ez utóbbit, a lelkiatyák gondolatsorainak megjelentetését a Körkép.sk is bevezette úgy a jelentősebb ünnepek alkalmából, mint ezekben a nehéz napokban, vasárnapokon is.

 

Kép: Pozsonyi katolikusok FB-oldala

 

A hívek manapság a lelki feltöltődéshez szükséges menedéket a világhálón találnak. A húsvétra való felkészülést eredményező negyven nap alatt többek között Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, egyházjogász, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke is programokat, gondolatébresztő gondolatokat tölt fel a Pozsonyi katolikusok FB-oldalára, valamint honlapjára. Ún. nagyböjti ráhangolódásra is van naponta lehetőség, mégpedig ITT, lélekerősítő témájú videók megtekintésével.

 

A családok közösen készülhetnek a Jézus feltámadására. Ők közös akár imádkozással, külső formák elkészítésével (otthoni oltár, stb.) családi liturgiával.

 

 

Szentmise-közvetítések figyelemmel követhetőek a Nagymegyeri katolikusok Fb-oldalán is. Ilyenkor a felkészülést elősegítő sorok olvashatok a templomok előtti információs táblákon is, mint pl. a nyárasdin.

 

Laky Erzsébet

Források: Magyar Kurít/kanizsaujsag.hu/csalad.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.