Nyitókép: Jerábek Mária

 

Húsvét érkeztével a hagyományokhoz híven mindenki sebesen készülődik az ünnepre. Mindenki a maga kedve szerint. Sokan tartják fontosnak a díszítéseket, mások az ételkülönlegességekkel töltik az időt, de a sütés sem maradhat el. Néhány szokás ugyan már félédesbe merült, elhagyták az emberek. Ezért láttuk fontosnak annak bemutatását, hogy miképp látja ezt egy kézműves.

 

Szeretete, kedvessége és kézügyessége határtalan. Ezért látogattunk Bősre, hogy beszélgessünk egy édesanyával, nagymamával, barátnővel. Az ismert és elismert, kézműves, Jerábek Mária visszaemlékezett gyermekkora húsvétjára, de betekintést nyújtott családja ünnepébe is.

    

Itt a húsvét. Mi finomakat süt?

 hirdetes_810x300  

 

Mi valójában a házi süteményeket szeretjük. A családunk minden tagja leginkább az otthon, gondosan készített édességet kedveli.

 

Én idén képviselőfánkot sütök, de nem maradhat el a sári szelet sem. Ez utóbbi puncsos. A mi családunk ezeket szereti a legjobban, így ezeket is készítettem.

 

 

Mennyire tartják a régi hagyományokat a menüt illetően?

 

Boldogan mondhatom, hogy szinte minden családi hagyományt megtartunk. A fogások közül is van olyan, amely még gyermekkoromból származik, és azóta is megtartjuk. Ez például a sonka – torma, tojás, töltött tojás párosítás. A sonkát én készítem, főzöm meg az egész család részére. A menyecske aszpikot csinál. Megosztjuk a munkát, hiszen hála Istennek, nagy a családunk.

 

A locsolás szokását is megtartjuk. Igaz, a pandémia változtatott ezen, de tudom, hogy továbbra is megmarad.

 

Igaz, volt olyan év, hogy mi is elmentünk kirándulni, de oda is vittem az alkotásaimat és megajándékoztam vele többek között az alkalmazottak nagy részét is.

 

 

Mennyire tartja fontosnak a lakás húsvéti díszítést?

 

Én mindig feldíszítem a lakást, horgolt tojásokkal, tyúkocskákkal, nyuszival, kacsával.  Ezeket én készítettem, hiszen horgolok is. Hozok be ágakat, és jókedvvel feldíszítem őket.

 

Tudod Erzsike, szeretem a szépet magam körül. Valójában felvidít ebben a helyzetben…

 

 

Mária néni, Önnek mi hiányzik a legjobban gyermekkora húsvétjából?

 

Nincs olyan, ami hiányzik. Hála Istennek, mi tartjuk a szokásokat. Mint mondtam, kis locsolkodás is van nálunk (mosolyog).

 

Interjúalanyunk jobbról a második.

 

Mi a véleménye arról, hogy már nem tartják a locsolás hagyományát?

 

Manapság nagyon sokan eljárnak otthonról. Nekem úgy nem az igazi. Bár tény, hogy mindenhol jól tudom érezni magam jó társasággal. Persze, mindenki maga tudja. De azért nekem az igazi otthon.

 

 

Mária néni, mesélne, kérem röviden arról, hogy milyen volt gyermekkorában a locsolás?

 

Lánykoromban, Erzsike, egyszerűen fogtak bennünket és kivittek a kúthoz, ahol megfürdettek. Mi nem féltünk ám a víztől. De jó is volt!

 

Megmondom őszintén, nem nagyon szeretem az illatos parfümöket. Ezt tudja a rokonság, gyerekek, unokák. A mama csak a vizet szereti – mondja az unokám is (nevet). Hozzák a kis flakont, fecskendőt és meglocsolják a mamát, vagyis engem.

 

 

Önöknél azelőtt ez mennyire volt szokás?

 

Régen sokan járták a házakat, locsoltak. Ez most már nagyon elmarad. Sajnos. Furcsa is.

 

Rokonok, szomszédok, ismerősök jártak hozzánk húsvétkor gyermekkoromban. Sőt, mikor fiatal lány voltam, volt hogy idegenek is. Azelőtt ám Erzsike, járták a házsorját a locsolók. Ma ez már csak emlék.

 

 

Önnek melyik a kedvenc húsvéti étele?

 

Nekem a sonka, a töltött tojás, és hozzá sok zöldség.

 

Milyen fajta sonkát fogyasztanak?

 

Mi csak a házi készítésűt, azt nagyon szeretjük.

 

 

És a családnak mi a kedvenc húsvéti fogása?

 

(elnevette magát) A tipikus csallóközi ételsor: töltött hús, majonézes saláta, hagymás krumpli. Meg ugyebár a sonka..

 

 

 

Köszönöm a beszélgetést. Áldott húsvétot kívánunk Önnek és szeretteinek.

 

Én is köszönöm Erzsike, örültem neked. Békés, boldog húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves Olvasónak.

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: Jerábek Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.