Nyitókép: Pőcz Ibolya

 

A nemzeti gyásznapon az időjárás is szomorkás volt. Ennek ellenére Nagymagyaron is megemlékeztek az aradi vértanúkról.

 

A résztvevők a nagymagyari temetőbe vonultak, hogy Leszkay Károly honvédhadnagy sírjánál tisztelegjenek a hősök emléke előtt. Az emlékműsorban a helyi alapiskola tanulói színvonalas, megható zenés-verses műsort adtak.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulóján Bohák Enikő diák magyar népdalokat játszott furulyán.

 

 

Farkas László, az MKP nagymagyari alapszervezetének egykori elnöke emlékbeszédében a korabeli és a jelenlegi politikai helyzet között vont párhuzamot. Hangsúlyozta a magyarság összefogásának fontosságát és szükségességét. A szónok véleménye szerint ez a szabadságharc valódi üzenete a ma itt élő magyarok számára.

 

 

A helyi alapszervezet egykori elnöke a továbbiakban Leszkay Károlyról foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Leszkay Beregszászon élt és dolgozott, majd 1848 augusztusában tisztviselőként vonult be a Bereg-megyei honvédegylethez. Mészáros Lázár hadügyminisztertől hadnagyi rangot kapott a móri csatában szerzett érdemeiért.

 

1890 után költözött Nagymagyarra fiához, az itt papi hivatalát betöltő Leszkay Sándorhoz, aki Kossuth 1894. március 20-i halála után egy hónappal már csatlakozott a szoborállítási adománygyűjtéshez. Ezen információ kiemelése a felvidékiek emlékeztetése céljából volt fontos, hogy a nagymagyariak említett pénzadománya is segítette az Országház előtti szoborcsoport felállítását.

 

 

Pőcz Sára és Pőcz Anna korabeli idézetekkel gazdagították az eseményt. A hangulatban szívszorító, mégis buzdító volt a következő Juhász Gyula-gondolat:

 

 

„…Mintha trombiták harsognák
Nem veszett el a szabadság,
Az igazság ünnepel!
Lelkünk szélyeljár a légben,
Örök bíró él az égben,

Nem estünk hiába el!…”

 

idézték a diáklányok a fenti sorokat A hősök sírja című versből.

 

 

A megemlékezők  tisztelegtek azok előtt, akik szabadságunkért hősi halált haltak. A történelmi megemlékezés végén a sírnál koszorút helyeztek el és mécsest gyújtottak. A szervezők nevében Pőcz Ibolya, a szervezet elnöke, míg az MKP helyi szervezetének képviseletében Rajcsányi József és Sztranyovszky Gábor koszorúztak, egyúttal fejét hajtva a hősök előtt.

 

Az eseményen a Himnusz is elhangzott.

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: Pőcz Ibolya; Sztranyovszky Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!