Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Ezúttal is sikerrel zárt a  hagyományos alistáli bolhapiac. A szervezők titka egyértelműen a lelkesedés, valamint az értékentésre való törekvés. A profi vásározókat kizárták az eseményből, mivel itt az adott tárgyak, kellékek hulladékba kerülésének megóvása a cél. 

 

A bolhapiac három lelkes szervezője azoknak ad teret, akik az otthon már nem használt holmiktól szeretnének megválni, ám úgy érzik, a szemétbe azért mégsem valóak. Ők is ezt az utat járják, igyekezve megelőzni azt, hogy a feleslegessé vált dolgok a szemétbe kerüljenek. Az esemény jeligéje:
Ami egyikünknek kacat, az a másik ember számára érték lehet.

 

Régiségek – nagymamáink kedvenc vasalója.

Nézelődési percek

 

A mesés limlomok között mosolyogva keresgéltek a szemlélődők. Nézték, mit szerezhetnének meg jó áron. Kováts Melinda megjegyezte, azért is jó ez a piac, mert a kiállított dolgoknak már múltja van. Az adott termékhez egy-egy történet  kapcsolódik. Ő maga a gyermekeit is arra nevelte, hogy amikor valamilyen használt játékot adott neki, egyúttal el is mesélve annak történetét.

 

Változatos ruhák is kaphatóak voltak.

Múltidézés és találkozóhely

 

 hirdetes_400x285  
A régiségek, mütyürök között sok olyan van a csallóközi bolhapiacon, mely visszatérő termék, míg egyszercsak gazdára talál – magyarázta Lucia Demeter Kis. Elmondta azt is, hogy sosem tudathatjuk előre, kinek mi válik majd hasznára. Ha ezt az emberek tudatosítanák, több tonna hulladéktól óvnák meg a Földet és a pazarlás is visszaesne – vallják a szervezők.

 

Csodás karácsonyi díszek között is válogathattak az érdeklődők.

 

Nézelődés közen Szűcs Éva ötletgazda hangsúlyozta a Körképnek, hogy a bolhapiacon árusítók nem szégyellik a használt dolgaik kiárusítását. Ez azért is fontos, mert a vásárló sokmindent megtudhat az érték tulajdonosától.

 

Egy finom kávé mellett beszélgettünk a szervezőkkel.
„Öröm megtapasztalni a rátalálás boldogságát”
– fogalmazott a házigazda.

 

A hulladék szelektálására itt is odafigyeltek a szervezők.

 

Lelkes kislány

 

A bolhapiacon figyelmesek lettünk egy odaadóan rakodó kislányra. Először azt hittük, a legtöbb gyerekhez hasonlóan ő is csak nézelődik, válogat. Ám Lucia Demeter Kis elmondta, hogy a kislány egyszer a nagymamájával jött el a piacra, mely felkeltette érdeklődését, majd napok múltán azt vette a család otthon, hogy a kislány összekészített néhány dolgot. Célja,hogy a bolhapiacon eladva azokat egy kis zsebpénzt gyűjtsön.

 

A pozsonyeperjesi leányzó így példát mutat a fiataloknak. azzal, hogy tudatosan élve közös erővel a Föld is megóvható.

 

Aki szeretett volna, picit pihenhetett.

Festői környezet

 

A bolhapiacot mesés környezetben tartják minden hónapban. A helyszín így picit múltidéző életérzést kölcsönöz a jelenlévőknek. Egy díszes kis asztalka, sütis, kávés percekre kialakított hangulatos sarok, valamint a rengeteg fa, virág mellett az ember úgy érzi, szívesen élne is az elmúlt évtizedekben.

Látványos pohárkészlet várt az új tulajdonosára.

 

Valakinek akár hasznos is lehet még a tejeskanna.

 

Októberi bolhapiac

 

A bolhapiacot legközelebb október 16-án, szombaton tartják Alistálon. Aki ellátogat oda, értékes perceket élhet át. Az esemény közvetlenül a pandémia előtt indult. Ebből következik, hogy nem volt zökkenőmentes a kezdés, de mára már egyértelműen helyet követel magának a csallóközi tudatosan gondolkodó emberek programtervében. Havi rendszerességgel zajlik (minden hónap harmadik szombatján) a komáromi út melletti magánportán. Könnyű odatalálni, mert a kerítésen már napokkal a piac előtt kint lóg a Bolhapiac felirat.

 

Egy értékes képet is eladásra kínáltak.
A szervezők tudatosan szeretnének alkalmat és helyet teremteni azok számára, akik a fogyasztói társadalommal ellentétes szemléletet vallva, adnak a tárgyaknak egy második esélyt.

 

Magyarán: a megúnt, kinőtt, fölöslegessé vált, de még használható és jó állapotú tárgyak nem feltétlenül kell, hogy a szemétben végezzék. A szervezők felidézték, hogy a bolhapiac rövid ideje alatt megfigyelhették már, hogy milyen öröm ül ki egy-egy nézelődő, keresgélő ember arcára, amikor váratlanul rátalál egy „kincsre”.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.