Nyitókép: oroscafe.hu

 

Az idei adventi várakozásra is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Ennek ellenére törekedjünk arra, hogy otthonaink díszítésén kívül lelkileg is felkészüljünk a szeretet ünnepére. 

 

A Körkép.sk vasárnaponként plébánosok adventi gondolataival járul hozzá a váralkozáshoz. Ezúttal Elek László nádszegi plébános szavai teszik ünnepélyessé a készülődést. 

 

Karácsony az advent beteljesülése

 hirdetes_300x300  

 

Az emberi szív legmélyebb vágya a beteljesülés elérése. Álmaink, céljaink beteljesülése után vágyakozunk. Ezek között lehetnek rövid és hosszú távú vágyak. Az emberre jellemző, hogy miután megvalósul valamely álma, újabb vágyának beteljesülése után sóhajtozik, és ismét a várakozás időszakát éli át. Lehetnek olyan vágyak is, amelyek nemzedékről nemzedékre továbbadódnak, és nem tudjuk, mikor fognak beteljesülni.

 

Ilyen vágy volt az emberiség szívében a Messiás utáni vágy, amely különösen a választott nép gyermekeit lelkesítette évszázadokon keresztül. Végső vágyunk pedig az Isten ígéretének beteljesülése, ami a másvilági élettér megélése lesz.

 

Foto: sziakomarom.sk

 

Rövidesen, karácsonykor emlékezünk meg arról a csodálatos eseményről, amely által az Isten megvalósította ígéretét, melyet az ősszülőknek tett a bűnbeeséskor; vagyis, hogy Megváltót küld a világba, aki legyőzi a rosszat (Vö. Ter 3, 14–15). Ez volt az az ígéret, aminek beteljesülése vágyként égett a nemzedékek szívében, s ami a világtörténelem egy adott időpontjában valósággá lett. Ha az első karácsony eseményét vesszük alapul, a Messiás megszületése csak a legszűkebb családi kört érintette, és azt a néhány pásztort, akik éppen ott tartózkodtak a környéken.

 

A nádszegi plébánia kezdeményezése. (Fotó: Szent István Római Katolikus plébánia FB-oldala)

 

Jézus születésének híre a választott nép gyermekei közül csupán Heródest foglalkoztatta komolyabban, de őt is csak a hatalomféltés ürügyén hozta ki sodrából Jézus Krisztus, a zsidók újszülött királyának világra jötte (Vö. Mt 2, 16). Voltak ugyan még mások is, akiket megmozdulásra késztetett a Gyermek megszületése, de őket elsősorban a tudomány foglalkoztatta a különleges üstökös vagy csillagállás megjelenése kapcsán (Mt 2, 1-12).

 

Azóta sok karácsony telt el, és valószínű, hogy még ennyi évszázad távlatából sem tudjuk igazán megérteni azt a legmélyebb isteni szeretetet, amivel a Teremtő lepte meg a teremtményt, az embert, amikor egyszülött Fiával ajándékozott meg bennünket. Talán nem is baj, hogy az evilági életben nem tudjuk értelmünkkel felfogni ezt a szeretet-megnyilvánulást. Mégis jó ünnepelni, mégis jó várni évről-évre karácsony ünnepét, mert az ünnepben egy kissé beteljesedik szívünk vágya.

 

Foto: Felvidék.ma

 

Tudjuk, hogy ez még nem a teljes és végleges beteljesülés, hiszen az ünnep elmúltával elkezdődik az újabb várakozás időszaka a következő karácsonyra. S ebben a várakozásban benne érezhető egy titokzatos lelki vágy a beteljesedés után. Isten a világ teremtése óta „megvárakoztatta” az emberiséget a Messiás világba lépésével. Nem tudjuk mikor fog megtörténni az a beteljesülés, ami még várat magára.

 

Addig azonban van mit tennünk, hogy életvitelünk hozzáidomuljon annak a Messiásnak életviteléhez, akinek születésünnepét karácsonykor tartjuk. Isten ugyanis nem azért küldte Fiát a világba, hogy az embernek legyen miért elérzékenyülni, hanem azért, hogy „…benne lakjon az egész teljesség” (Kol 1,19). Ez pedig kemény helytállást igényel az ember részéről.

 

Visszapillantás a tavalyi Adventi Ablakok kezdeményezésre. (Fotó: nádszegi Szent István Római Katolikus plébánia FB-oldala)

 

Mivel Isten tudja, hogy az érzelmek nagyban befolyásolják az igazi emberré válás folyamatát, ezért Fiának olyan világbajövetelt választott, ami az ember érzelemvilágát leghatékonyabban mozgatja meg: – s ez a születés egyedülálló mozzanata. Legyünk hálásak Istennek ezért az ajándékáért, és bátran égjen szívünkben a vágy a teljes beteljesülés után!

 

Engedtessék meg nekem, hogy egy gondolat erejéig visszatérjek fentebb lejegyzett mondatom aktualitását kiemelve. Jézus soha nem ígért könnyű, küzdelmek nélküli keresztény életet. Csupán Krisztusra tekintve, a krisztusi értékeket pld. az élet védelme, az egymás iránti felelősség tudata, a megértés és a szeretet által válhatunk méltóvá Isten ígéreteinek örökösévé és maradhatunk meg nagybetűs Embernek.

 

Minden kedves olvasónak kegyelmekben gazdag karácsonyi ünnepeket és békés, áldott új esztendőt kívánok!

 

Elek László, nádszegi plébános

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.