Nyitókép: Körkép.sk

 

A Betlehemi Békeláng már újra Európában van. Novemberben 35. alkalommal érkezett meg Ausztriába, ahonnan aztán az adventi időben tovább terjed Európa-, ill. világszerte. A lángot egy kilencéves kislány gyújtotta meg Betlehemben, a Születés Templomában. A karácsony fénylő jelképét egy kirchami elkötelezett fiatal tűzoltó vette át.

 

Dél-Szlovákiában a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai juttatják el a lángot falvainkba, a hívő emberek családjaihoz, ahogy azt teszik immár harmincadik éve.

 

 hirdetes_400x285  

 

„Csináljuk a vállalt feladatunkat. Visszük a megbékélést, a nyugalmat a hívő emberekhez. De nemcsak a hívőkhöz, mindenkihez, akinek ezekben a nehéz időkben szüksége van karácsony fényére.”

 

– mondta a Körképnek Boholy László rimaszombati cserkész.

 

Őt a fiával együtt már várták a falvainkban, megérkezésük után meggyújtották a gyertyákat, mécseseket. Ezeket az emberek otthonukban helyezik el, várva az adventi időszak áhítatában karácsony ünnepét, a megváltó Jézus megszületését.

 

 

A békeláng széthordása előre megtervezett útvonalon és időrendben történt. A Körkép Gömörpéterfalán csatlakozott a cserkészekhez, majd Gömöralmágy és Egyházasbást következett. Boholy László elmondta, hogy az idén a pandémia okozta helyzet miatt nem a szokásos módon kapták meg a lángot. Most a Szt. István bazilikában Budapesten vették át a magyar cserkész-testvéreiktől, akikhez Hegyeshalmon keresztül érkezett Ausztriából.

 

„Kalandos utazása volt a békelángnak, de megérkezett a rendeltetési helyére. Az emberekhez”

 

– tette hozzá Boholy László.

 

 

És hogy milyen volt az emberek reakciója az egyes helyszíneken?

 

– Köszönjük cserkészek. Hozzátok el nekünk a lángot jövőre is!

 

– hangzott el az őszinte kívánság.

 

– És karácsony pedig igenis lesz!

 

– mondogatták egymás között az asszonyok. Halkan ugyan, de mély meggyőződéssel.

 

 

Az eseményről portálunk felvételeket készített az olvasóink részére. Egyházasbáston kissé tovább időztek a cserkészek, a hívők büszkén mutatták nekik a templombelsőt. Folyamatban vannak ugyanis azok a felújítási munkálatok, melyek elvégzésére a magyar kormány jelentős agyagi támogatást adott a plébániának.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.