Nyitókép: cultura.hu

 

Csallóközkürt egyike azoknak a településeknek, ahol odafigyelnek a hagyományok őrzésére. Karácsony tájékán is így van. Többek között a Luca-napot is megtartották.

 

A községben évek óta felelevenítik a lucázást. Az utóbbi időben úgy az óvodában, mint az iskolában megtartották. Járták a házakat, elűzték a rosszat, jókívánságokkal árasztották el a lakókat, hogy a közeljövő bő termést és jót hozzon. Ilyenkor búzát is adnak, amit el kell vetni, hogy karácsonyig kicsírázzon, tudtuk meg Rabay Bíró Anikó polgármestertől.

 

Ünnepi díszítés a községben. /Kép: Csallóközkürt/

 

 hirdetes_810x300  

Ez az eddig megszokott formában idén sem valósulhatott meg. Elsősorban a koronavírus miatt. Ennek ellenére az óvodások zenés kis műsorral készültek. Az egyik fiúgyermek fehérbe öltözött, majd seprűvel a kezében a csoporttársaival együtt a községi hivatalba vonultak, hogy felkeressék a településvezetőt. Lelkesen énekelték a mókás rigmust, hogy:

 

„…Luca, Luca, kitty-kotty…!”

 

Így űzték el szimbolikusan a rosszat a faluból, bőséget kívánva az egész településnek.

 

„Több ősi hagyományt is megtartunk, úgy az oviban, mint az iskolában. Ilyen a lucázás is”

 

– magyarázta a polgármester. Idén ugyan a járvány miatt a gyermekek nem járták a házakat sem a község intézményeit, kivételt csak a községi hivatal képezett. Rabay Bíró Anikó szerint sok szép, és értékes szokást ápolt régen a lakosság, sajnos ezek többnyire megszürkülnek, elhanyagolódnak, elfelejtődnek.

 

Karácsonyi fények. /Kép: Csallóközkürt/

 

„Már a betlehemezés szokása is elmaradt, de bízok benne, hogy ez idővel változni fog. Gyermekekkoromban stabil betlehemező voltam. A helyi éneklőcsoport tagjai és a Csemadok-tagok tanították be a hagyományos énekeket, mendikáló szövegeket”

 

– emlékezett vissza a polgármester.

 

Ilyenkor szoktak búzát is átadni, amit el kell vetni, hogy karácsonyig kicsírázzon. (Kép: nagyfiatalkonyhaja.hu)

 

A hivatalban nagyon örültek a gyermekek kedves lucázásának, ezért apró ajándékokkal, édességgel ajándékozták meg a csoportot.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!