Nyitókép: Laky Erzsébet

 

A gútai mezővárosi termelői piac első alkalommal nyitotta meg a kapuit az új esztendőben. Az őstermelőktől és  kézművesektől származó portékák között a házi pálinkáktól kezdve a mézeken, illetve szépészeti termékeken keresztül a népművészeti munkákig minden megtalálható volt. A január 22-én tartott esemény részben felidézte még a karácsonyi hangulatot is.

 

Az ízesített krémmézek különféleképpen használhatóak fel.

 

A hűvös időjárás ellenére szép számban keresték fel a városi sportcsarnok terét. Sokan már hűségesen járnak oda vásárolni.

 

 hirdetes_300x300  
Szépen számban keresték fel a piacot.

 

A vásárlók a minőségi, házi pékárut keresték. Szerencséjük volt, mert a kínálatban kenyér, fonott kalács és sok minden más is szerepelt.

 

„Láttad, milyen szépek a zöldségek?”

 

– hallattszott az egyik apukától, aki végül besorakozott az érdeklődők mögé, várva a sorára. A vásáron töltött idő azért is értékes, mert a vevő és az eladó beszélgetésbe elegyedhet, első kézből származó információ is kapva az adott termékről.

 

Nincs párja a házi pékárunak.

 

Nagycétényi tökmag és fűszerpaprika is vásorolható volt szombaton. Jótékony hatásai miatt a bevásárlótáskákból nem hiányzott egy-egy üveg méz sem. Mások a kedvenc sajtjaikból szereztek be.

 

Ha nem ünnepi foralt ital, akkor kávé segített a lélekmelegítésben.

 

Tökmagos, zöldséges mindennapok – a nagycétényi Szőke családnál megtudtuk a jó fűszerpaprika titkát

 

A karácsonyi hangulatot az ünnepi italok és a karácsonyi káposzta idézte fel. A étel illata csak úgy terjengett a portékák között. Hallhattuk, ahogy az idősek a szeretet ünnepén megélt élményeikről meséltek egymásnak. Mindezt  a lehullott hó is még szebbé tette. Vidám pillanatok is voltak, amikor egy-egy, a lefagyott felületen megcsúszott személy jót nevetett önmagán. Mi sem tettünk másképp, amikor meglepetésünkre csúszva érkeztünk az egyik árushoz…

 

Gusztusos sajtokat kínáltak eladásra.

 

Az egyre népszerűbb piacot többen a hosszú beszélgetésekre is kihasználták. Ezt az is előidézte, hogy az elmúlt időben alig mozdultak ki otthonról. A szervezők és a résztvevők bíznak abban, hogy a közeljövőben már gyakrabban lehet piacot szervezni, ami a közösségi élet egyik színhelye is.

 

További képeink:

 

Színes karkötőket is láttunk a piacon.

 

Csodás kézműves „ajándékdobozkák”

 

Bőrből készült termékek kínálata.

 

Ízesített sajtok.

 

Mindenki kedvére válogathatott a sajtok közül.

 

Az ízesített krémmézek teákba is jól passzolnak.

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.